Kako se zaposliti?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Kako se zaposliti?

Odgovor Napisal/-a jeanmark »

Rad bi se zaposlil v enoosebnem d.o.o.-ju, katerega lastnik in direktor sem.

Kam in kako mora to prijaviti.

Izplačeval si bom nekaj višjo plačo od minimalne in potne stroške.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Lastnik enooesebne družbe, ki je tudi hkrati direktor (in "zaposlen"), se v svoji družbi ne more zaposliti.
Prispevke za socialno varnost plačuje kot lastnik zasebnega podjetja, ki nima plače, na podlagi zavarovalne osnove, ki velja za samozaposlene - zavarovalna osnova 40. Ob prijavi v zavarovanje je to najnižja pokojninska osnova (ki je trenutno bruto 732.29 EUR), kasneje je to dohodek, ki ga je lastnik prejel kot dohodek za vodenje poslovnega subjeta.
"Plačo" si izplačujete po pogodbi o poslovodenju. Več o tem/Povezave:
http://www.racunovodja.com/forum/viewtopic.php?t=20634

LP
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Hvala. To se prebral še predensem postavil vprašanje. Sem a pregledal tudi zakone. In nikjer nisem našel določbe, da se NE SMEM zaposliti.

Kje sem spregledal?

Tale zaposlitev pod 40 velja le, če nisi nikjer zaposlen. Jaz bi se pa zaposlil.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljeni!
Gre za definicijo delovnega razmerja iz 4. člena Zakona o delovnih razmerjih: Delovno razmerje je razmerje med delavcem in delodajalcem, v katerem se delavec prostovoljno vključi v organiziran delovni proces delodajalca in v njem za plačilo, osebno in nepretrgano opravlja delo po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Bistveni element, ki opredeljuje delavca v delovnem razmerju je torej njegovo odvisno delo oziroma podrejenost v razmerju do delodajalca. V enoosebni družbi se ista fizična oseba pojavi kot delojemalec in predstavnik delodajalca, kar pomeni, da ne more predstavljati dveh pogodbenih strank z nasprotnimi interesi: izvajalski (delojemalec) kot nadzorstveni (delodajalec). Zato se direktor/lastnik smatra kot samozaposlena oseba iz 2. odstavka 15. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju in se kot taka vključi v obvezno zavarovanje (zavarovalna osnova 40):
- 2. odstavek 15. člena ZPIZ: Obvezno se zavarujejo družbeniki zasebnih družb in zavodov v RS, ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi podlagi.
Druga podlaga: DR v drugi pravni osebi, kot študent, kot podjetnik (s.p.)....

Citiram:
"Tale zaposlitev pod 40 velja le. če nisi nikjer zaposlen in jaz bi se pa zaposlil"
Zaposlitev pod 40 ne obstoja, je vključitev v zavarovanje z zavarovalno osnovo 40 - samozaposlen v skladu z 2. odstavkom 15. člena ZPIZ. Zakaj pa se ne "morete zaposliti" v lastni družbi oziroma zakaj ne morete skleniti delovnega razmerja, sem vam skušala podati zgoraj. V enoosebni družbi se "zaposlite" kot poslovodna oseba, s sklenitvijo pogodbe o poslovodenju, v obvezno zavarovanje pa se vključite kot samozaposlena oseba (z zavarovalno osnovo 40).

LP
jeanmark
Začetnik
Začetnik

Hvala!

To pa me prepriča.
Odgovori