kapital

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kkatja
Novinec
Novinec

kapital

Odgovor Napisal/-a kkatja »

Zanima me kako knjižiš pretok med gospodinjtvom v podjetje in obratno in sicer bom vprašala na konkretnem primeru. Moja mama ima popoldanski s.p. in si pavšalne prispevke plačuje z virmanom na banki in sicer z svojim denarjem in ne iz poslovnega računa. Ker ji vodim po sistemu dvostvnega knjigovodstva to vodim kot kratkoročno založena stredstva. A je to ok? Ali kdo ve za kak drugačen način? Ko pa smo lani delali obračuna davka od dohodka pa smo naleteli na nov problem in sicer pri dvigih gotovine iz poslovnega računa. Če knjižim dvige na razred 9 se mi pri tem zniža kapital in ker mama dvigne ves denar ki ga dobi nakazanega z poslovnega računa je kapital na koncu leta negativen. Kaj narediš v tem primeru??? Prosim za pomoč. Hvala že v naprej.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) Prispevki za socialno varnost naj bi se plačevali s poslovnega računa, zato je primerneje prenesti denarna sredstva iz osebnega računa na poslovni račun.
Kolikor pa vendarle plačate te prispevke iz osebnega računa: potrebujete knjigovodsko listino, ki dokazuje plačilo prispevkov - kopijo plačilnega naloga iz osebnega računa.
- obračun prispevkov: 484/282;
- plačilo prispevkov: 282/920 Pritoki med podjetjem in gospodinjstvom (prispevke je poravnalo "gospodinjstvo" in ne podjetje). "Založena"sredstva podjetnika se vedno izkazujejo med pritoki med podjetjem in gospodinjstvom na kontu 920.

2) Negativna vrednost "kapitala" na koncu leta predstavlja terjatev do podjetnika, ki jo prenesete na konto 090.

LP
Odgovori