Zdravnik ima d.o.o. in samoplačniško ambulanto. Ker še ni dosegel praga 25.000 eur se ni registirral za DDV. Sedaj je dobil tudi koncesijo od ZZZS. ZZZS mu bo mesečno nakazoval določe znesek, za katerega bo potem opravil spec. preglede. Na kateri konto naj knjižim znesek, ki ga nakaže ZZZS. Kako je z DDV ko bo presegel znesek 25.000 eur.
Pa še nekaj me zanima. Kako je s plačo. Zdravnik bo še vedno moral tri dni na teden delati v bolnišnici. Dva dni pa v svoji ambulanti. Torej se bo zaposlil tudi v svoji firmi.
Zdravnik koncesionar
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Zdravnik koncesionar
L.P. Lidija
Lepo po vrsti.
Zdravnik, ki opravlja oproščeno dejavnost in pod pogojem da opravlja samo oproščeno dejavnost se mu ni potrebno prijaviti v sistem DDV.
Mi smo obvestili DURS, da je zdravnik, ki opravlja oproščeno dejavnost prekoračil limit vendar se ne bo prijavil v sistem DDV. Obvestili so me, da je ok, da niti ne bi bilo potrebno dajati nobene izjave.
Tisto kar bo dobil nakazan od ZZZs, boste vi med letom izdajali poročila, konec leta ozr. enkrat letno, pa boste uskladili poročila, prihodke in vi boste izdali račun seveda za znesek, ki vam ga bo ZZZS priznal (pridejo kontrole in ni nujno, da vam vse storitve priznajo glede na vašo dokumentacijo v ordinaciji)Mi si pomagamo tako, da odpremo en prehodni konto na katerega potem knjižimo poročila in plačila in sicer izvenbilančno. Ko pa zdravnik izda račun pa stvar uskladimo in preknjižimo.
Glede plače, se pa morate dogovoriti kdo je glavni delodajalec in kdo drugi delodajalec. Običajno je tako, kjer je več ur ta je glavni delodajalec in če ste glavni normalno obračunate ure za tisti čas ko imate prijavljen na M 1, če pa ste drugi delodajalec je pa potrebno plačati dohodnino 25 % in ne po lestvici in tudi pazite v M4 morate poročati kot drugi delodajalec.
Zdravnik, ki opravlja oproščeno dejavnost in pod pogojem da opravlja samo oproščeno dejavnost se mu ni potrebno prijaviti v sistem DDV.
Mi smo obvestili DURS, da je zdravnik, ki opravlja oproščeno dejavnost prekoračil limit vendar se ne bo prijavil v sistem DDV. Obvestili so me, da je ok, da niti ne bi bilo potrebno dajati nobene izjave.
Tisto kar bo dobil nakazan od ZZZs, boste vi med letom izdajali poročila, konec leta ozr. enkrat letno, pa boste uskladili poročila, prihodke in vi boste izdali račun seveda za znesek, ki vam ga bo ZZZS priznal (pridejo kontrole in ni nujno, da vam vse storitve priznajo glede na vašo dokumentacijo v ordinaciji)Mi si pomagamo tako, da odpremo en prehodni konto na katerega potem knjižimo poročila in plačila in sicer izvenbilančno. Ko pa zdravnik izda račun pa stvar uskladimo in preknjižimo.
Glede plače, se pa morate dogovoriti kdo je glavni delodajalec in kdo drugi delodajalec. Običajno je tako, kjer je več ur ta je glavni delodajalec in če ste glavni normalno obračunate ure za tisti čas ko imate prijavljen na M 1, če pa ste drugi delodajalec je pa potrebno plačati dohodnino 25 % in ne po lestvici in tudi pazite v M4 morate poročati kot drugi delodajalec.
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
3739: Tisto kar bo dobil nakazan od ZZZs, boste vi med letom izdajali poročila, konec leta ozr. enkrat letno, pa boste uskladili poročila, prihodke in vi boste izdali račun seveda za znesek, ki vam ga bo ZZZS priznal (pridejo kontrole in ni nujno, da vam vse storitve priznajo glede na vašo dokumentacijo v ordinaciji)Mi si pomagamo tako, da odpremo en prehodni konto na katerega potem knjižimo poročila in plačila in sicer izvenbilančno. Ko pa zdravnik izda račun pa stvar uskladimo in preknjižimo.
Pri polni koncesiji se poročila izdajajo mesečno, ZZZS jih "požegna " za 1. in 2. trimesečje ter drugo polletje (končno). Za primer - šele te dni (po treh mesecih) je spacal obračun IV-VI, mesečno poročilo za VI pa je bilo treba poslati do 5.7.Tako se izdajo celo leto vsega trije računi. Kako si ZZZS upa izsiliti tako poslovanje, ki je skregano z osnovami SRS?
No, jaz knjižim na prihodke mesečna poročila, ki so vsebinsko (tudi po ZDDV - imajo vse elemente) izdani računi, po računih pa razknjižim razlike. Plačila od ZZZS so pa tako akontacije po letnem planu (sicer jih zmanjšajo, če realizacija zaostaja za planom) in šele po končnem (ob)račun plačajo razliko (ali jo poračunajo z akontacijo naslednjega leta).
Pri polni koncesiji se poročila izdajajo mesečno, ZZZS jih "požegna " za 1. in 2. trimesečje ter drugo polletje (končno). Za primer - šele te dni (po treh mesecih) je spacal obračun IV-VI, mesečno poročilo za VI pa je bilo treba poslati do 5.7.Tako se izdajo celo leto vsega trije računi. Kako si ZZZS upa izsiliti tako poslovanje, ki je skregano z osnovami SRS?
No, jaz knjižim na prihodke mesečna poročila, ki so vsebinsko (tudi po ZDDV - imajo vse elemente) izdani računi, po računih pa razknjižim razlike. Plačila od ZZZS so pa tako akontacije po letnem planu (sicer jih zmanjšajo, če realizacija zaostaja za planom) in šele po končnem (ob)račun plačajo razliko (ali jo poračunajo z akontacijo naslednjega leta).
Mi poročil ne knjižimo, ker mesečno poročilo niso računi. Nakazan znesek po koncesiji 10. v mesecu knjižimo na prejete avanse, ko pa se naredijo obračuni za določeno obdobje zapremo avanse - razliko pa ali dobi nakazano ali pa mu pri naslednjem avansu manj nakažejo. Letos so imeli obračun 1-3 in pred dnevi obračun 4-6.
Smo imeli kontrole in je bilo vse O.K.
Smo imeli kontrole in je bilo vse O.K.
Seveda je ok lahko tako, da knjižite poročila izvenbilančno (to morajo narediti predvsem tisti, ki imajo obdavčljivo in neobdavčljivo dejavnost in so zavezanci za DDD ), če pa imate samo neobdavčljivo dejavnost samo zdravstvo, pa vam poročil ni potrebno knjižiti pa lahko delate tako da knjižite avanse in nato izdane fakture ko so izdani.