d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hondacbr
Nov član
Nov član

d.o.o.

Odgovor Napisal/-a hondacbr »

Ustanovil bi d.o.o. pa me zanima kaj bi bilo boljše en lastnik ali dva. Ker že imam s.p. in bi tudi obdržal me zanima kako je z mojo zaposlitvijo-plačevanjem prispevkov ali se moram zaposliti v d.o.o. Ali je pri vodenju poslovnih knjig kaj drugače kot pri s.p.(dvostavno) razen da je davčni obračun malo drugačen. Hvala za pomoč.
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Če je lastnik en in hkrati poslovodja, mora z d.o.o. sklenit pogodbo o poslovodenju in nima plače, zavarovat se mora (če ni že drugače zavarovan, kot npr. zaposlen v drugem del.razmerju) na zavarovalni osnovi 040, kar pomeni, da se glede zavarov. in plačevanja prispevkov obravnavajo enako kot samozaposleni. Plačujejo se enaki prispevki za soc. varnost kot zaposleni, vendar ne od dohodkov, ki jih prejemajo za svoje delo, temveč od zavar.osnove (na začetku poslovanja je ta enaka najnižji pokojninski osnovi 732,29 eur - potem pa se določi glede na podatke o povprečni plači za leto). Vendar je glede tega še veliko polemik.
Če pa sta lastnika dva, pa lahko skleneta "navadno" Pogodbo o zaposlitvi in imata plačo in plačujeta prispevke normalno po stopnji 22,1% in 16,1%...
V d.o.o. ne rabi bit nihče zaposlen in družba lahko posluje.
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

TINNNA : ...potem pa se določi glede na podatke o povprečni plači za leto). Vendar je glede tega še veliko polemik.

Kaj ni potem osnova dohodek od poslovodenja preteklega leta (če je večji od najn. pok. osnove)?
TINNNA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a TINNNA »

Tega izračuna ne vem točno, ampak se razvrstiš v lestvico (objavljena v Pravilniku o postopku razvrščanja v zav.osnove)..npr., če znaša dohodek nad 100% minimalne letne plače in pod 100% povprečne letne plače, znaša zav. osnova najmanj 60% povprečne plače za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zav. osnova. In tako dalje raste lestvica. V praksi še tega nisem računala, ampak po tem takem ni osnova sam dohodek prejšnjega leta ampak se osnova določi pač glede na to lestvico.
Odgovori