Odprtje s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
domhri
Novinec
Novinec

Odprtje s.p.

Odgovor Napisal/-a domhri »

Pozdravljeni!

Sem absolvent Fakultete za šport in zaradi praktično nikakršnega znanja v povezavi s podjetništvom sem se odločil, da na tem forumu zaprosim za vašo pomoč.
Zamislil sem si izdelek, ki bi ga proizvajal sam in prodajal za pomoč v fitnes vadbi, vsa zadeva pa se zatakne pri tem koga kaj vprašati v zvezi z "legalizacijo" poslovanja. Bil sem na VEM točki, pa mi gospod ni kaj preveč pomagal. Ker nisem 100% prepričan, da se bo moj izdelek uveljavil, nisem pripravljen tvegati preveč, po drugi strani pa poleg nekaj sto privarčevanih evrih niti ne morem veliko tvegati in zato želim zadevo izpeljati čim bolj optimalno. Tako me zanimajo naslednje stvari.
- Koliko bi kot s.p. moral plačevati vsak mesec, kljub slabemu poslovanju oz. prodaji?
- Če izdelek prodajam za npr. 40€, koliko je dejanski zaslužek? 80% cene?
- Kako je z zaprtjem s.p., če zadeva ne steče po nekaj mesecih? Dodatni stroški?
- Na koga se lahko obrnem za vsa ta vprašanja, ne da bi za odgovore zahteval veliko denarja?

Verjamem, da se komu izmed vas zdijo ta vprašanja že/še nekoliko otročja, a ne vem na koga naj se drugače obrnem.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Spoštovani, samo odprtje s.p. ni komplicirano: izbrati morate svojo dejavnost ( storitvena ali proizvodna , trgovina .... ) po SKD (standardni klasifikaciji dejavnosti ) do 31.12.2007 še po SKD 2002 od 1.1.2008 stopi v veljavo nova ureditev SKD, ki vam jo bodo takoj na AJPES pripisali.
Če se registrirate kot s.p. - dopolnilna dejavnost ( je možno le v primeru, da ste nekjer že zaposleni in za vašo socialno varnost plačuje delodajalec) mesečni stroški so cca 30 eur ( pavšalni prispevki PIZ in ZZ ) ter akontacija davka iz dejavnosti, ki ga sami določite na podlagi "plana" oz. predvidene realizacije in predvidenih stroškov; Če niste nikjer zaposleni in odprete s.p. kot svojo redno dejavnost, v prvem letu poslovanja ste dolžni plačevati prispevke za socialno varnost najmanj v znesku 205,72 eur mesečno ( navedla sem obveznost za 09/2007 od minimalne bruto osnove 538,53 eur), prav tako na isti način določeno akontacijo davka iz dejavnosti, knjigovodske storitve ... !?? Zavezanec za DDV postanete , ko se približate 25.000 eur prihodkov.
V primeru, da posel nebi stekel, s.p. prav tako pri AJPES izbrišete iz registra samostojne dejavnosti, postopek traja cca 15 dni. Glede na vaše vprašanje koliki bo vaš dejanski zaslužek, brez podatkov ki jih potrebujemo pri izračunu je težko napovedati. Želim vam obilo uspehov, kojraže in dobre volje na vaši poslovni poti! LP - TITA
domhri
Novinec
Novinec

Hvala

Odgovor Napisal/-a domhri »

Hvala za odgovor!
Odgovori