S.p. - prispevki, sploŠna olajŠava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
maja0001
Novinec
Novinec

S.p. - prispevki, sploŠna olajŠava

Odgovor Napisal/-a maja0001 »

Pozdravljeni,

Prosim, če mi lahko kdo odgovori na vprašanja:

01. Zanima me ali se pri s.p. v letu 2008, ko bomo oddajali dohodninsko napoved iz dejavnosti upošteva splošna olajšava (v preteklih letih se ni upoštevala oz. se je upoštevala šele pri oddaji osebne dohodninske napovedi)?

02. Zanima me lestvica za plačevanje prispevkov pri s.p. za plačevanje v letu 2008 (dobiček + plačani prispevki v letu 2007), če je že objavljena?

03. Zanima me še, ko prejmem račun, na katerem je datum opravljene storitve 31.12.2007, račun pa je izdan z dne npr. 05.01.2008, v katero leto mi gre v strošek za 2007 ali 2008 (predvidevam, da se upošteva datum opravljene storitve in da mi gre v strošek za leto 2007)?

04. Pa še zadnje vprašanje. Ali si lahko s.p. sam sebi nakaže avtorski honorar (ali je to OK). Mislim predvsem za to, da si zmanjšam dobiček iz dejavnosti in s tem posledično manj plačujem prispevkov v letu 2008 (ker verjetno, da bom v prihodnjem letu poslovno manj uspešna in se ne želim obvezati za previsoke prispevke in akontacijo dohodnine)?

Najlepša hvala za vsa pojasnila!
Želim vam lep dan!
Maja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) V skladu z zakonom o dohodnini se splošna olajšava in olajšava za vzdrževane družinske člane vključi že v obračun davka iz dejavnosti za leto 2007. Olajšavi vpišete pod zap. štev. 17 oziroma 18 Obrazca : Davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (Pravilnik o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnost - Ur. l.RS 68/2007). Olajšavi sta tako vključeni tudi v osnovo za določitev akontacije (prehodne akontacije dohodnine) za leto 2008.

2) V "novo" zavarovalno osnovo se uvrstite za mesec po mesecu, ko oddate obračun davka iz dejavnosti (oddate v mesecu marcu, nova osnova po podatkih iz obračuna leta 2007 + prispevki za socialno varnost leta 2007 je za mesec april 2008; plačilo 15.05.2008). Vaša osnova se primerja: s povprečno letno plačo oziroma minimalno letno plačo v RS. Ker pa se že pri plačilu tekočih prispevkov upoštevata spremenjeni višini tako povprečne plače v RS kot minimalne plače (povprečna bruto plača za predzadnji mesec pred mesecem, v katerem se določa zavarovalna osnova), bo na razvrstitev v nove "razrede" vplival predvsem vaš dobiček iz leta 2007. Podatki o letnih plačah so znani nekje v marcu naslednjega leta za preteklo leto.

3) Upoštevanje odhodkov v poslovnih knjigah s.p.-ja je odvisno od nastanka poslovnega dogodka. Če je storitev nastala v decembru 2007, je to tudi odhodek leta 2007, v obračun DDV-ja pa se vključi v januarju 2008.

4) Avtorskega honorarja ne morete nakazati sebi kot fizični osebi in s tem vključiti v odhodke dejavnosti, saj je pojem samozaposlenega, da "prodaja" svoje storitve na trgu tretjim osebam (opravljanje dejavnosti z osebnim delom).

LP
maja0001
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a maja0001 »

Hvala za pojasnila!

Želim vam lep dan!
Maja
Odgovori