nakup stroja od fizične osebe v Italiji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
edora
Začetnik
Začetnik

nakup stroja od fizične osebe v Italiji

Odgovor Napisal/-a edora »

Spoštovani!
Smo podjetje, ki bi kupilo rabljen stroj od fizične osebe v Italiji. Smo registrirani za prodajo novih in rabljenih strojev. Fizična oseba nam bo izstavila račun z njenimi podatki ( ime, priimek, davčno številko....številko TTR-ja) in mi ji bomo preko banke plačali znesek tega računa na njen TRR. Sedaj me zanima, kaj moram obvezno obračunati DDV od prejema tako kot pridobitvah od podjetij v Italiji?
Ali samo poknjižim 660/221 in ne obračunam DDV-ja in ne dam v Kjigo DDV?
Prosila bi vas vsaj za kak namig oz. da me napotite na člen, ki je naveden v ZDDV-1, da bom vedela, kako to narediti.

Hvala in lep vikend vsem.
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a birsa »

Po mojem mnenju fizična oseba ne more izdati računa. To lahko naredi samo nekdo, ki je registriran za opravljanje neke dejavnosti (v Sloveniji s.p., d.o.o., d.n.o. d.d. zavod, morda še kdo...).
Jaz sem (v vlogi s.p. -ja) pri nas nabavil stroj od fizične osebe, z njim sem pa sklenil kupoprodajno pogodbo. Računa, niti z davkom, niti brez, pa mi fizična oseba ne more izdati.
Moje mnenje. !
edora
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a edora »

Spoštovana!
Hvala za vaš odgovor. Vem da fizična oseba mi ne more izdati računa, sem se malo nerodno izrazila. Mene sdeaj zanima samo eno, ali fizični osebik, ki ima stalno prebivališče v Italiji, ko odkupim stroj ( pogodba....), moram obračunati DDV ali lahko to naredim, kot če kupim v Slo fiziščne osebe, brez obračunat DDV ?
Samo ta podatek, ali sem dolžna obračunat DDV ali ne?
Odgovori