neidoče (nekurantno ) blago

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

neidoče (nekurantno ) blago

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Pozdravljeni

Ali ima kdo izkušnje z nekurantnim blagom? Kako je s tem pri inšpekcijskem pregledu? Kako dokazati, da se blaga ne da prodati? Ali je dokazilo o uničenju že samo po sebi dovolj močen dokaz?

Hvala in lep dan še naprej

Primož
nitka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a nitka »

Zadostuje zapisnik komisije/ morda priložite še kakšno fotografijo - pogledate kolikšen je % normalnega kala, razsipa ipd., v kolikor je znesek odpisa večji .. obračunate še DDV od razlike.
grah
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a grah »

Nekurantno blago morate popisati, napisati razloge za popravke vrednosti in določiti nove prodajne vrednosti. Ti popravki niso zavezani obračunu DDV, ker ne gre niti za primanjkljaj niti za presežni kalo, ki je obdavčen.

Če boste blago znižali pod nabavno ceno (z ustreznim dokumentom) takšno znižanje ni obdavčeno. Če se blago nato prodaja je davčna osnova prodajna cena.
V kolikor pa ne najdete kupca kljub znižanju, pa zalogo uničite, morate obračunati DDV. Ker pa DDV obračunate od tržne vrednosti, ki je ni, znaša obračunani DDV nič.
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Hvala za odgovora. Zanima me če imate kakšne izkušnje s tem. Večkrat sem slišal, da so inšpektorji tako oslabitev blaga zavrnili kot neutemeljeno.

Lp
Primož
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Tako zavrnitev morajo nekako utemeljiti.
Tudi za stara OS ob zaključku sp ne morejo kar iz lufta trditi, da imajo nevemkakšno tržno vrednost - pa naj pripeljejo kupca za tako ceno (ali pa naj odkupi OS DURS in jih proda naprej). Ne moreš opletati z neko tržno ali pošteno vrednostjo, če ni potencialnih kupcev?
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Se čisto strinjam z vami. Torej morajo oni dokazati, da bi se dalo blago odkupiti? Ali moramo mi dokazati, da nihče ni želel kupiti tega blaga? Kako pa naj to dokažemo? Naši stalni kupci tega ne želijo kupiti. Verjetno bi, če bi angažirali nekoga, ki bi blago prodajal na sredi ljubljane ali od vrat do vrat nekaj malega za blago dobili vendar bi imeli večje stroške kot koristi.

Lp

Primož
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Vse naše navedbe moramo po ZDavP mi dokazovati. V takem primeru bi po mojem zadostovala interna zabeležka, da ste blago ponudili stalnim kupcem, ki tovrstno blago uporabljajo, pa niso bili zainteresirani za nakup niti po znižani ceni (datum, stranka, kontaktna oseba, cena). Če če, pa naj preverja!
lp
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Starči hvala za odgovor. Sprašujem zato, ker sem dobil preverjeno informacijo, da so podjetju vse to nekurantno blago enostavno zavrnili, češ da ni neidoče in da se ga da prodati. Pa me je zanimalo če ima še kdo take izkušnje s tem.

lp
Primož
Odgovori