Imam sledeči problem. Konec meseca julija sem zaposlila neko dekle, ki je bilo že dalj časa na Zavodu za zaposlovanje. prišla je k meni rekoč, da naj jo zaposlim, samo da bo lahko rekla da je zaposlena. Jaz jo zaposlim za 3 mesece, za polovični delovni čas. Pred to zaposlitvijo je bila približno en mesec na uvajanju. Že takoj sem videla, da ni za to delo (preveč napak, privat-preveč sms-ov, telefonskih pogovorov med delom), kar je zelo moteče. In kar je najhujše (gre se za delo s strankami), povsod okrog je govorila stvari, ki so "poslovna tajna podjetij". Konec oktobra je prekla pogodba o zaposlitvi. Aneks za podaljšanje delovnega razmerja si je sama napisala do konca meseca januarja. Jaz sem ga podpisala. Zanima me sledeče: Delavka ves oktober ni delala in zahteva plačo. Ta mesec tudi ne dela in bo spet zahtevala plačo. Povedali smo ji, da je ne moremo zaposlovati, ker nam povzroča hudo poslovno škodu (izgubljamo stranke, zaradi njenih napak nam tudi stranke ne plačujejo računov, torej slabo poslujemo). Aneks k podaljšanju je bil podpisan po preteku pogodbe za določen čas. Vendar že pred časom izteka pogodbe delavka ni delala, ker je pač ne rabimo, raje delamo sami, ker imamo sicer dvojno delo. Sedaj pa ona trdi (seveda po posvetu z odvetniki), da ja ta aneks ničen in da je ona zaposlena kar za nedeločen čas.
Kaj lahko storim v tem primeru?
Vem, da je možna tudi odjava delavke pri ZZZS za nazaj (za mesec oktober), potreben je le revizorski pregled.
Kaj s tem tvegam od delavke, ki me dobesedno izsiljuje za službo, ki jo je nesposobna opravljati in išče le pravne vire, da bo dosegla svoje?
Sem dolžna dati plačo, če je ves mesec doma?
Lepa hvala za odgovor.
Delavka pri s.p.-izsiljevalka
Moderator: Mirko Zbačnik
Spoštovana, ne poznam oz. ni mi znana niti vsebina sklenjene pog. o zaposlitvi niti vsebina aneksa, katerega je pripravila sama delavka s katero niste bila zadovoljna že ob pričetku zaposlitve za določen čas, in ste ga ji kar podpisala - to mi res s strani delodajalca ni jasno.? No pustimo to ob strani ( lahko se vam je smilila)!? Skladno s 111. čl. ZDR/Ur. l. RS št. 103/13.11.2007 , ki pravi:
1. Delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi:
- če delavec krši pogodbeno ali drugo obveznost iz del.razmerja in ima
kršitev vse znake kaznivega dejanja;
- če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši pogodbene
ali druge obveznosti iz del. razmerja;
- če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih
za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in
mogel storiti;
2. V primeru iz tretje alineje prejšnjega odstavka, delavcu preneha
pogodba o zaposlitvi s prvim dnem neupravičene odsotnosti z dela, če se ne vrne na delo do vročitve izredne odpovedi.
Torej pisno delavko obvestite, da huje krši pogodbene obveznosti, obvestilo, če je le mogoče ji izročite osebno proti podpisu vas in delavke, če ne, ji obvestilo pošljite po pošti na naslov, katerega imate vpisanega v pog. o zaposlitvi priporočeno s povratnico. V primeru, da se delavke ne zglasi ali poteče rok zglasitve, katerega ste navedla v obvestilu, delavki date pisno izredno odpoved pog. o zaposlitvi , vrnete ji vso dokumentacijo! Menim, da v primeru nadaljnjega spora, tudi vi poiščete pomoč odvetnika! Želim vam mirno ureditev problema. LP - TITA
1. Delodajalec lahko delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi:
- če delavec krši pogodbeno ali drugo obveznost iz del.razmerja in ima
kršitev vse znake kaznivega dejanja;
- če delavec naklepoma ali iz hude malomarnosti huje krši pogodbene
ali druge obveznosti iz del. razmerja;
- če delavec najmanj pet dni zaporedoma ne pride na delo, o razlogih
za svojo odsotnost pa ne obvesti delodajalca, čeprav bi to moral in
mogel storiti;
2. V primeru iz tretje alineje prejšnjega odstavka, delavcu preneha
pogodba o zaposlitvi s prvim dnem neupravičene odsotnosti z dela, če se ne vrne na delo do vročitve izredne odpovedi.
Torej pisno delavko obvestite, da huje krši pogodbene obveznosti, obvestilo, če je le mogoče ji izročite osebno proti podpisu vas in delavke, če ne, ji obvestilo pošljite po pošti na naslov, katerega imate vpisanega v pog. o zaposlitvi priporočeno s povratnico. V primeru, da se delavke ne zglasi ali poteče rok zglasitve, katerega ste navedla v obvestilu, delavki date pisno izredno odpoved pog. o zaposlitvi , vrnete ji vso dokumentacijo! Menim, da v primeru nadaljnjega spora, tudi vi poiščete pomoč odvetnika! Želim vam mirno ureditev problema. LP - TITA
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Delavka pri s.p.-izsiljevalka
A je bila v tem času tudi formalno zapooslena?ROMANA123 napisal/-a:Pred to zaposlitvijo je bila približno en mesec na uvajanju.
Če ni bila, je bila to vaša prva napaka. Delavka vas lahko iztoži plačo tudi za to obdobje in celo prijavi inšpektoratu. Mnogo podjetnikov na tak način preskuša delavce, a to je delo na črno, pozabljajo pa na poiskusno dobo, ki jo lahko zapišete v pogodbi. Ko se delavcu le-ta izteče, mu, če ne zadostuje vašim pogojem, kateri morajo biti znani tudi njemu, mu pogodba poteče brez obveznosti do nje.
A kot kaže slednje
, je formalno zaposlena za nedoločen čas (kakšen je datum podpisa na pogodbi?). Pogodba mora biti podpisana pred pričetkom, v naslednjem primeru se pogodba za določen čas avtomatsko prekvalificira v pogodbo za nedoločen čas. Tudi tu zakon ščiti delavca.ROMANA123 napisal/-a:Aneks k podaljšanju je bil podpisan po preteku pogodbe za določen čas.
Niste navedli, za koliko časa ste ji podaljšali pogodbo. Postopek odpovedi po krivdi delavke traja tam nekje 2 do 3 mesece in je uvedba tega le zaradi odpovedi nesmiseln. Ima mogoče še smiseli matrjalno škodo. Drugače morate sprožiti proti njej civilno tožbo. V obeh priemrih boste morali dokazovati njeno krivdo.
Disciplinski postopek, ozrioma izpeljava odpovedi pogodbe mora potekati brez proceduralnih zapletov, vkolikor nočete imeti posledic.
Zakonodaja je namerno izpeljana na način, da ščiti šibkejši člen, ki je v tem priemru zaposleni. Nisem še pregledal popravka novele ZDR, ki velja od 1. januarja dalje, a upam, da je tudi na tem področju prienesla novosti, ki bi podjetnikom olajšala postopek ravno v takih primerih. A vi ne čakajte na nov ZDR, pač pa takoj ukrepajte!
Glede vsega, vam res svetujem, da si poiščete pravno pomoč inkorektno izpeljete najprej postopek odpovedi pogodbe, nato pa še morebitni odškodninski zahtevek. Delavka se lahko zaveda svojih "prednosti" in vi morate biti na to pripravljeni.
Sicer bi za korektnejši odgovor potrebovaltudi navedbe delavke, a verjetno bo vaša trditev kar pravilna. Rekel bi le, da je včasih res dobrota - sirota.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko