Dobila sem račun za svečnik, skledo in ovalno vitraž sliko v vrednosti 345 EUR brez ddv (darilo za novoletne praznike - za partnerje). Potem pa na računu piše: skupaj bruto 345 eur, norm.str.10% 34,5 eur, davčna osnova 31,5 eur in davek 77,63 eur.
267,37 naj bi nakazala na izstaviteljico računa, davek iz dejavnosti 77,63 pa na davčno na osnovi 179. č. o davčnem postopku.
A mi lahko pomagate kaj je zdaj to? A ni tako da jaz plačam račun z ddv, davek in pa normirne stroške pa si obračuna izdajatelj?
Hvala in lep pozdrav!
prejeti račun
Moderator: Mirko Zbačnik
Predvidevam, da ima izstaviteljica računa kak status in ugotavlja davčno osnovo z upoštevanjem normiranih stroškov, torej ste kot pravna oseba dolžni davčni odtegljaj obračunati, izpolniti rek obrazec in davčni odtegljaj plačati na dan izplačila neto zneska. Običajno statusarji k računu priložijo fotokopijo durs odločbe, s katero dokazujejo svoj status.
V zadnjem času se baje precej tistih s.p.-jev, ki imajo dejavnost kot dopolnilno, odloči za normirane stroške. Knjig jim tako ni potrebno voditi, ni se jim treba ukvarjati s podjetništvom in podrobnim poznavanjem zakonodaje, saj so dejavnost odprli z namenom dodatnega zaslužka in ne zaradi poslovne žilice, torej se bomo pravne osebe morale navaditi tudi na to, da poleg enega plačilnega naloga, izpolnimo še rek in napišemo še en plačilni nalog za durs in konec januarja poročamo še za dohodnino.
V zadnjem času se baje precej tistih s.p.-jev, ki imajo dejavnost kot dopolnilno, odloči za normirane stroške. Knjig jim tako ni potrebno voditi, ni se jim treba ukvarjati s podjetništvom in podrobnim poznavanjem zakonodaje, saj so dejavnost odprli z namenom dodatnega zaslužka in ne zaradi poslovne žilice, torej se bomo pravne osebe morale navaditi tudi na to, da poleg enega plačilnega naloga, izpolnimo še rek in napišemo še en plačilni nalog za durs in konec januarja poročamo še za dohodnino.