Pozdravljeni,
Zanima me nekaj glede DDV - ja. Smo zavezanci za DDV in je naše podjetje posrednik pri nekem poslu, ki se bo izvajalcu plačal po avtorski pogodbi. Mi z podjetjem, ki je naročnik posla imamo klasično pogodbo.
Sedaj me pa zanima glede izstavitve računa.
Neto znesek, ki ga bo dobil izvajalec: 500,00 €
Akontacija dohodnine po avtorski pogodbi, ki se plača davčni za izvajalca: 145,16 €
Provizija našega podjetja npr. znese: 100,00 €
Skupaj = 745,46 € (brez DDV)
Sedaj me zanima na kaj se obračuna 20 % DDV ali na celoten znesek ali lahko samo na našo provizijo (poznam veliko podjetij, ki ko izstavljajo račune, ki bodo nato naprej plačani, kot avtorski honorar, da obračunavajo DDV samo na njihovo provizijo).
Oseba, ki bo prejela avtorski honorar ni zavezanec za DDV in je navadna fizična oseba.
Zanima me še kako je potrebno razčleniti račun v tem primeru in na kaj se sklicevati, če zaračunaš DDV le na svojo provizijo na avtorski honorar, ki bo šel naprej pa ne, in če je to OK!
Prosim, če nekdo, ki ima s tem izkušnje malce pojasni.
Najlepša hvala za pojasnila!
Maja
Avtorski honorar!
Moderator: Mirko Zbačnik
Če dobro razumem posel poteka fizična oseba - Vaše podjetje in Vaše podjetje - naročnik posla. Čeprav je fizična oseba opravila posel za naročnika, je ona Vaš podizvajalec (fizična oseba ali pravna vseeno).
Naročniku posla na podlagi pogodbe zaračunavate celoten posel in ne samo svoje posredovanje (nastopate v svojem imenu in za svoj račun). Avtorski honorar ne more iti naprej kot pišete, ker Vi avtorskega honorarja ne morete zaračunati. Zato na Vašem računu ni potrebno razčlenjevati posel na delo podizvajalca in Vašo "provizijo". DDV se obračuna od celotnega zneska računa oz. 745,46 . Če pa podjetja delajo drugače, delajo napačno. Za naročnika je nepomembno ali mu zaračunate DDV na celoten posel ali samo delno. Vrednost posla je za njega ista,vrednost brez DDV (razen če ni zavezanec za DDV).
LP

Naročniku posla na podlagi pogodbe zaračunavate celoten posel in ne samo svoje posredovanje (nastopate v svojem imenu in za svoj račun). Avtorski honorar ne more iti naprej kot pišete, ker Vi avtorskega honorarja ne morete zaračunati. Zato na Vašem računu ni potrebno razčlenjevati posel na delo podizvajalca in Vašo "provizijo". DDV se obračuna od celotnega zneska računa oz. 745,46 . Če pa podjetja delajo drugače, delajo napačno. Za naročnika je nepomembno ali mu zaračunate DDV na celoten posel ali samo delno. Vrednost posla je za njega ista,vrednost brez DDV (razen če ni zavezanec za DDV).
LP