nepremičnine kupljene za prodajo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mmojcaa
Novinec
Novinec

nepremičnine kupljene za prodajo

Odgovor Napisal/-a mmojcaa »

Pozdravljeni!
Zaposlila sem se v računovodskem servisu. Ker do sedaj še nisem imela primera nakupa n.pr. stanovanj za nadaljnjo prodajo, se obračam na vas. Vem, da se nabava knjiži v R-6. Kaj pa stroški, ki so nastali pri obnovi nepremičnine? Ali se za to nepremičnino računa tudi amortizacija?
Najlepša hvala že vnaprej za odgovore!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mogoče bi bile to naložbene nepremičnine, nekaj je že v bazi znanja: http://www.racunovodja.com/bazaZnanja/i ... %C4%8Dnine
Evidentirate jih na kontih skupine 01, amortizacija pa ne gre na stroške, pač pa direktno na odhodke. več je razvidno iz baze znanja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mmojcaa
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mmojcaa »

Žal to ni to. Naložbene nepremičnine so takrat, ko se jih ima z namenom dajanja v najem. Tukaj pa firma kupi stanovanje, ga malo renovira in potem takoj (najkasneje v roku enega leta) naprej proda. Zato se ne vodi v R-0 ampak v R-6. Obratovalni stroški (elektrika itn.) se knjiži na skupino 412 in DDV se ne odbija. Zanima pa me, kako je z večjimi stroški, n.pr. renoviranjem kopalnice.
Kar se pa tiče amortizacije, jaz mislim, da se je ne računa. Nekdo pa mi je rekel, da se.
Vseeno hvala za odgovor :)
Odgovori