oddaja podatkov za odmero dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fagussylvatica
Začetnik
Začetnik

oddaja podatkov za odmero dohodnine

Odgovor Napisal/-a fagussylvatica »

Pozdravljeni!
Imam popoldanski s.p. in sem še začetnik, zato imam nekaj vprašanj. Sredi decembra sem zaposlil delavca. Zanima me, ali moram zanj tudi oddati podatke za odmero dohodnine do 31.1., kajti plačo bo dobil izplačano v januarju, kakor pa sem razumel navodila se podatke oddaja za izplačane plače v letu 2007. Poleg tega me zanima,ali moram decembersko plačo obračunati že po novih davkih, ki veljajo od 1.1.2008 naprej. Kot popoldanski s.p. si obračunavam tudi prehrano med delom, ker vsak dan delam več kot 4 ure. Obračunam si jo po najvišje davčno rpiznani, in sicer 5,45 EUR. Ali je to prav. Še vprašanje v zvezi z obračunavanjem potnih stroškov. Ker delam na terenu, si obračunavam prevoz na delo, od doma do delovišča, kadar pa grem recimo na pošto ali k stranki... si obračunavam kilometrino, ali je to OK? Vozim se s svojim avtom. Delavcu bom tudi obračunal prevoz na delo od njegovega doma do delovišča, ker na sedež firme skoraj ne pride, vozi pa se s svojim avtom. Upam, da nisem predolg, za odgovore pa se najlepše zahvaljujem.
anba
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a anba »

Odgovor na kontrolne podatke za odmero dohodnine - oddajo se za plače, izplačane v letu 2007 in ne za leto 2007. Torej decembrska, ki bo izplačana v letu 2008, bo vpisana v kontrolnih podatkih za leto 2008 in ne 2007.

Decembrsko plačo je potrebno obračunati po novih davkih. Velja:
15. člen Zakona o dohodnini , kjer govori o predmetu obdavčitve
"(1) Z dohodnino so obdavčeni dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu."
fagussylvatica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a fagussylvatica »

Najlepša hvala za odgovor. Upam, da mi bo lahko kdo svetoval še za drugi del vprašanja.
Lep dan še naprej.
Odgovori