PRIDOBITEV IZ EU - DAVNO OBDOBJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
belingar
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

PRIDOBITEV IZ EU - DAVNO OBDOBJE

Odgovor Napisal/-a belingar »

Nisem zasledila primera, ko bi bilo kje napisano o mejnih datumih pri pridobitvah iz EU. Vsi govorijo o tem, da racun pride kasneje kot blago. Uvozniki pa vemo, da ponavadi dobimo racun od dobavitelja preden pride blago v nase skladisce. NPR:
Tujec poslje racun z datumom na racunu 28/05-2004. Blago pripeljemo v skladisce 01/06-2004- prevzem 01/06-2004. Racun prejmemo v maju. V kateri obracun bi knjizili DDV?? Osebno sem prepricana, da bi bilo pravilno v majski obracun.

Hvala in lep pozdrav!

VIVI
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Tudi jaz tako mislim (5. točka 7. odst. 40. čl. ZDDV), ampak prav 100 % pa le nisem prepričana. Kateri tečaj pa boste potem vzeli za obračun davčne obveznosti? In kateri za prevzem v materialno knjigovodstvo? Upam, da bo še kdo kaj dodal in razkadil meglo!
belin32
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a belin32 »

Glede dobav izEU govori 19 a.člen ZDDV, ki pravi, da nastane obveznost za ddv takrat, ko je blago pridobljeno, obveznost obračuna pa nastane 15. dan v mesecu, ki sledi mesecu, ko je nastal obdavčljiv dogodek. 5. odstavek pa pravi, da, če pa je bil že izdan tudi račun, nastane obveznost za ddv, ko je račun izdan. Ker imamo račun že z datumom v mesecu maju, moramo ddv kot obveznost obračunati v maju. Toda, ker imamo tudi račun že v maju/običajno ga pošljejo pred samo dobavo/, si tudi davek lahko odbijamo v maju. Po ZDDV si poračunavamo vstopni ddv, ko imamo račun dobavitelja. Če pa računa še ne bi imeli, bi si ddv obračunali do 15.6 in odbijali vstopni ddv, ko bi prejeli račun. Tako sem jaz razumela pomen vseh zgoraj omenjenih členov. Vsekakor prosim, da se še kdo oglasi in potrdi ali ovrže tole trditev. Lepo se imejte vsi, ki danes tole prebirate!
naty
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a naty »

Tudi jaz se strinjam z zgoraj navedenim. Glede tečajev pa tako : srednji tečaj BS na dan izstavitve računa.
Odgovori