Malo sem zbegana glede oddaje kontrolnih podatkov za invalide - za njih smo namreč opravičeni plačila prispevka za PIZ : prispevke smo normalno obračunavali, vendar pa jih nismo plačali. Kaj zdaj upoštevam pri kontrolnih podatkih - obračunane ali dejansko plačane prispevke???
Na forumu sem zasledila, da bi se naj upoštevali obračunani prispevki, jaz pa sem lani za leto 2006 oddala podatke o dejansko plačanih prispevkih, saj mi je tako rekla naša davčna svetovalka. Kaj je zdaj pravilno, ali ve kdo kaj več o tem ?
kontrolni podatki za invalide
Moderator: Mirko Zbačnik
Če poskušam razmišljati iz drugega zornega kota, in sicer obračuna plače za konkretnega delavca, ki izhaja iz bruto osnove in nato njegovega neto izplačila, so mu bili prispevki obračunani in za toliko je bil zmanjšan njegov prejemek (poleg dohodnine, kjer pa so se tudi upoštevali prispevki kot odbitna postavka).
In če zdaj na enak način ugotavljava njegovo obdavčljivo osnovo za dohodnino, je ta: bruto plača, prispevki, dohodnina, neto plača. Poroča se pri invalidih enako kot pri drugih zaposlenih: bruto plača, prispevki, dohodnina.
Obračunani in neplačani prispevki "ostanejo" izplačevalcu (d.o.o. ali s.p.), ki sta v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje invalidov, dolžna ta sredstva uporabiti za točno določen namen: kot npr. za izboljšanje pogojev dela invalidov...... (zato pa jih izkazujemo na dolg. pasivnih časovnih razmejitvah konto 968).
Kako popraviti za leto 2006? V vašem primeru je delavec moral plačati več dohodnine, seveda, če je imel sploh osnovo. Če pa osnove ni imel, pa ni bil prikrajšan ne delavec in ne država. Pritožbe na svojo dohodninsko odločbo za leto 2006 ne more več dati, saj je zamudil rok.
LP
In če zdaj na enak način ugotavljava njegovo obdavčljivo osnovo za dohodnino, je ta: bruto plača, prispevki, dohodnina, neto plača. Poroča se pri invalidih enako kot pri drugih zaposlenih: bruto plača, prispevki, dohodnina.
Obračunani in neplačani prispevki "ostanejo" izplačevalcu (d.o.o. ali s.p.), ki sta v skladu z zakonom, ki ureja zaposlovanje invalidov, dolžna ta sredstva uporabiti za točno določen namen: kot npr. za izboljšanje pogojev dela invalidov...... (zato pa jih izkazujemo na dolg. pasivnih časovnih razmejitvah konto 968).
Kako popraviti za leto 2006? V vašem primeru je delavec moral plačati več dohodnine, seveda, če je imel sploh osnovo. Če pa osnove ni imel, pa ni bil prikrajšan ne delavec in ne država. Pritožbe na svojo dohodninsko odločbo za leto 2006 ne more več dati, saj je zamudil rok.
LP