Osebi ki ni zaposlena v podjetju smo obračunali boniteto za uporabo
os.vozila v zasebne namene in plačali dohodnino. Zdaj pa ne vem kako naj
to poknjižti. Prosim za vaše mnenje.
Lep pozdrav.
Cvetlica
Dohonina od bonitete, kako poknjižiti ?
Moderator: Mirko Zbačnik
Je že res, da je bil prejet v naravi.
To pa ne spremeni dejstva, da oseba ni zaposlena. Taki osebi je potrebno za uporabo vašega vozila izdati račun, le-ta pa ga plača. V kolikor bi tukaj šlo za brezplačni najem, bi terjatev na nek način odpisali, vendar to ne bi bil davčno priznan odhodek.
Tako razmišljam jaz, predlgam pa da počakate še kakšno mnenje.
Pa še nekaj v razmislek: rent-a-car nam izstavlja račune, če si gremo izposodit avto, ne pa obračunava bonitete...
To pa ne spremeni dejstva, da oseba ni zaposlena. Taki osebi je potrebno za uporabo vašega vozila izdati račun, le-ta pa ga plača. V kolikor bi tukaj šlo za brezplačni najem, bi terjatev na nek način odpisali, vendar to ne bi bil davčno priznan odhodek.
Tako razmišljam jaz, predlgam pa da počakate še kakšno mnenje.
Pa še nekaj v razmislek: rent-a-car nam izstavlja račune, če si gremo izposodit avto, ne pa obračunava bonitete...
Cvetlica: 2. odstavek in 43.čl.ZDoh-2 govori le o razmerju delodajalec / delojemalec in nič ne o drugih fizičnih osebah, ki niso v delovnem razmerju. Ali ste mu mogoče podarili avto??? To je za me: prihodek podjetja in ne strošek??? Tako kot je Bee že zapisala - opravili ste storitev, ki jo mora ta fizična oseba vam plačati! Lepo prosim, še za druga mnenja naših sotrpinov ! LP - TITA