denarni tok

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

denarni tok

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

A mi lahko kdo razloži, čemu služi sedaj to?

Imeli smo en javni zavod za katerega niti prej niso vodili evidence o denarnih tokovih niti mi jih ne vodimo, pa do sedaj ni bilo ničnarobe, niti ni nobeden odnas tega zahteval.

sedaj pa imamo še en zavod, ki pa je todo sedaj delal in bodo seveda mi s tem nadaljevali. Ampak kako?????

to pomeni, da moramo na evidenčne konte poknjižiti šele takrat ko gre za plačilo oz. nakazilo ali kako? Takrat ko strošek nastane verjetno ne, če ni bil plačan=?

Prosim če lahko malo kdo to razloži, ker smo že čist zmedeni
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ali ste dolžni izkazovati poslovne dogodke (in izdelovati izkaze) tudi po načelu denarnega toka kot določeni uporabnik enotnega kontnega načrta, najdete v 13. odstavku 16. člena Pravilnika o razčlenjevanju in merjenju prihodkov in dohodkov pravnih oseb javnega prava (13. odstavek je nastal s spremembo pravilnika objavljena v Ur. l. RS 138/06, pred tem je bil to 11. odstavek), ki pravi: Določeni uporabniki EKN, ki niso uvrščeni med posredne uporabnike proračuna, ne zagotavljajo podatkov iz prejšnjega odstavka (to pa so podatki za potrebe spremljanja javnofinančnih prihodko...., skratka po denarnem toku).
Seznam pravnih oseb javnega prava, ki so uvrščene med posredne uporabnike najdete na:
http://www.ujp.gov.si/dokumenti/dokument.asp?id=12

Kolikor pa je vaš javni zavod uvrščen med posredne uporabnike (prejemajo prihodke tudi iz proračuna občine ali države) potem morate vodite poslovne spremembe tudi po načelu denarnega toka: evidenčni promet prihodkov in odhodkov, ko so le-ti plačani.Hkrati pa morate zagotoviti tudi ločeno evidentiranje prihodkov/odhodkov za izvajanje javne službe in prihodkov/odhodkov, ki se nanašajo na prodajo blaga in storitev na trgu, saj morate izdelati tudi Izkaz prihodkov in odhodkov določenih uporabnikov po vrstah dejavnosti. Več o izkazih najdete (zakonodajo):
http://www.mf.gov.si/slov/sjr/predpisi.htm

LP
SOUNDB
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SOUNDB »

najlepša hvala za podrobno obrazložitev.

Slovan, se lahko obrnemo na vas, če bomo še kaj potrebovali, ker opažam, da kar dobro poznate javni sektor
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sem vam dolžna še odgovor: obrnite se kadarkoli na ta forum, saj vem, da boste dobili odgovor ali od mene ali od drugih obiskovalcev foruma.

LP
Odgovori