vse kar je potrebno oddajati DURSU!

Moderator: Mirko Zbačnik

*sandra*
Novinec
Novinec

vse kar je potrebno oddajati DURSU!

Odgovor Napisal/-a *sandra* »

Prebiram že nekaj časa Vaš forum, ker se mi zdi zelo zanimivo in poučno. Tako sem se tudi jaz odločila, da bom opravljala vse računovodska opravila sama doma. Sedaj me zanima, kaj vse moram mesečno, tromesečno oddajati DURSU ( DDV imamo 3 mesečni). Prevzem od računovodskega servisa pričakujem 01.04.2008 do tedaj pa mislim voditi vse knjige vzporedno z njimi ( za svojo kontrolo).
V pričakovanju vaših odgovor

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ker sem dosti doma, sem se odločil, da bom kar sam kuhal. Čeprav dosedaj še nisem kuhal ( če ne štejemo mulo oz. rilec), serm kar samozavesten....Prosim za recepte!

Kakršnakoli sličnost z osnovno temo je zgolj namerna. lp

PS Pa brez zamere - je mišljeno svarilno (da ne rečem vzgojno).
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Ne vem zakaj je tako napačno če želiš knjige voditi sam?

Tudi "kuhati" se naučiš če začneš in če večkrat kuhaš boš kuhati tudi znal, in tudi računovodstvo znaš voditi če začneš in si nabereš izkušenj.

:)

Lep praznični dan
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Se opravičujem.
Še enkrat - mišljeno je biolo dobronamerno!!!

. lp
Zadnjič spremenil starči, dne 08 Feb 2008, 04:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Marsikdo je tako pričel z računovodstvom :spomezik: , zakaj ne bi vodili sami? Upam, da se da v mesecih vspoednega vodenja kaj naučiti, ali pa vsaj ugotoviti, če bo šlo. Čeprav vas moram opozoriti, da vse skupaj le ni tako enostavno. Niste navesli, ali imate s.p., (enostavno knjigovodstvo), d.o.o. ..., pomembno je tudi vaše predznanje, izkušnje?

Lahko pa se dogovorite (priporočam), da vas računovodski servis malce kontrolira in opravi bolj zahtevna dela, če ne stalno, pa vsaj v začetku. A če vam ne bo šlo, delo raje prepustite servisu.

Ne obsoajmo na pamet.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena *sandra*!

Res je, niste zapisalli s čim ste se ukvarjali/ se ukvarjate doslej in kakšen nivo predznanja imate za vodenje lastnih poslovnih knjig. S tem ko pravite, da boste vzporedno vodili poslovne knjige za letošnje leto, kaže, da verjetno le obvladate en del tega posla. Vendar, ker prenašate vodenje med letom: od 01.01.2008 do 31.03.2008 so že nastali poslovni dogodki, ki so bili predmet vnosa v poslovne knjige. Te knjižene poslovne dogodke vam bo predal servis in vi jih boste morali ponovno knjižiti ali pa prenesti zbirne promete, vključno z otvoritvenim stanjem (ne glede na način vodenja poslovnih knjig - enostavno ali dvostavno).

Kar se tiče rokov oddajanja določenih poročil/obračunov/obrazcev, imate na prvi strani portala "rokovnik" opravil za gospodarske družbe in fizične osebe, ki ga pripravljajo strokovnjaki iz računovodja.com. Kot npr. za mesec februar:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2095

Za pravilno vodenje poslovnih knjig in pravilno razumevanje stroškov/prihodkov/odhodkov, če ugotavljate davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in prihodkov, pa si preberite (in si zapomnite!!):
- Zakon o dohodnini (Ur.l.RS 117/06 in spremembe v 10/2008);
- SRS 39: Računovodske rešitve pri malih samostojnih podjetnikih posameznikih;
- Pravilnik o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti;
- Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (Ur.l. 138/2006 in ssprememba 52/2007);
- Zakon o davku na dodano vrednost (Ur.l. RS 117&06 in nadaljnje spremembe);
- Pravilnik o izvajanju davka na dodano vrednost (Ur.l. RS 140/2006 in nadaljnje spremembe);
- Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo;
- Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove (se nanaša na plačevanje prispevkov za socialno varnost zasebnika)
- Zakon o davčnem postopku..............itd, itd.

Kot sami vidite, zakonodaje, ki jo morate vsaj kolikor toliko poznati, je veliko. Verjetno boste potrebovali tudi pomoč strokovno usposobljene osebe, če prej ne, pri davčnem obračunu prav gotovo (vsaj prvič, dokler tega področja ne obvladate dovolj).

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A iz razvrstitve v forum, preedvidevam, da gre za samstojnega podjetnika, ali se motim?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Odgovor se nanaša na s.p.-ja, saj je tudi vprašanje postavljeno v forum:Zasebniki!
*sandra*
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a *sandra* »

Hvala za vse nasvete. Saj sem prvo pričakovala malo kritik, samo mislim, da pri dve zaposlenih, mesečno izdanih 20 računov in prejetih 6 računov, tromesečni obračun DDV-ja, dve leti sem delala tudi v računovodstvu ( knjiženje) imam tudi pomoč s pomočjo tašče in v službi (računovodja) in seveda vašega foruma.
Zavedam se tudi da bom morala prenesti vse poslovne dogodke ponovno in da bo verjetno od začetka kar težko. A upam, da ob stalnem prebiranju vašega foruma, Obrtnika,.... mi bo uspelo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Potem ne vidim problema, vse našteto vam bo prišlo zelo prav in kar veselo na delo! :spomezik: To, da boste morali vnesti poslovne dogodke ponovno je za vas najboljša šola, ker se boste lahko primerjali z že vnešenimi. Bodite samozavestni!
Mirko Slika
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

starči napisal/-a:Ker sem dosti doma, sem se odločil, da bom kar sam kuhal. Čeprav dosedaj še nisem kuhal ( če ne štejemo mulo oz. rilec), serm kar samozavesten....Prosim za recepte!
Kaj pa kislo ali pa jezikovo juho. Saj to pa res vsak zna :lol: :spomezik:

Pa pokliči, bomo prišle probat :sbolan:
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

starči. Me prav zanima kako ste vi začeli z delom na področju računovodstva. Malo nam osvetlite svojo pot.
Odgovori