Potni stroški

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
alenka valher
Novinec
Novinec

Potni stroški

Odgovor Napisal/-a alenka valher »

Zaposlena sem v zasebnem podjetju. Večkrat (vsake dva tedna) odidem na službeno pot v Beograd s službenim avtom. S tem v zvezi me zanima:
1. čas, ki ga porabim za pot: kako se obravnava (kot čas prisotnosti na delu?) in kakšno nadomestilo mi pripada?
2. včasih delam polni delovni čas (8,5 ur) in se potem odpravim na službeno pot, ki traja običajno 6,5 ur. Ali je taka delovna obremenitev zakonita?
3. Kot dnevnice dobim samo za prehrano (40 EUR), ker so vsi ostali stroški plačani s strani delodajalca. 8.2. in 9.2. sem bila v BG in delala (dokazljivo). Kako se mi obračuna ta čas: kot nadure ali kako drugače?
4. Sama si kupujem devize (HRK in RSD), pri čemer mi delodajalec upošteva srednji tečaj Banke Slovenije (kot je menda napisano v pravilniku podjetja).ALi je to pravilno?

Hvala za odgovor
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Tukaj boste težko našla enoznačen odgovor.

1. Odvisno od pogodbe z delodajalcem. Če ste na takšnem delovnem mestu, ki določa službene poti in imate zato toliko višjo plačo se lahko ti stroški pokrivajo s tem. Lahko pa se dogovorite, da se to všteva v delovni čas ( za moje pojme najbolj pravilno in fer )

2. Imate pravico do dnevnega počitka po Zakonu o delovnih razmerjih. Med enim in drugim delovnim dnevom mora biti vsaj ( mislim da ) 11 ur.

3. Isto kot točka 1. Odvisno od dogovora. Potrebno je definirati kaj je delovni čas ( čas ,ki ga na poti efektivno delate ali čas , ki ga prebijete na poti ali se vam v vsakem primeur šteje 8 ur ne glede na to koliko delate . Vse to bi moralo biti določeno v internih aktih podjetja.

4. Ne ! Tukaj pa ne smete popustiti. Delodajalec vam je dolžan povrniti stroške nastale na poti vključno z provizijami in tečajnimi razlikami. Seveda pa mu morate za to prinesti dokazila ( menjalne listke ).
Odgovori