kakšen nasvet?

Moderator: Mirko Zbačnik

simonas
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

kakšen nasvet?

Odgovor Napisal/-a simonas »

Prijavljeno imam osebno dopolnilno dejavnost. Ukvarjam se z ročnimi deli in imam tako zelo visoke stroške nabavljenega materiala, glede na moje prihodke.

Priznajo se mi samo 10% normirani stroški na ostalo pa plačam 25% davek (ne glede na to, da gre večinoma za material, ki sem ga tako morala kupiti za izdelavo)..

S.p. se mi ne splača odpret, ker ne zaslužim toliko, da bi pokrivala plačilo pavšalnih prispevkov.

Kaj mi preostane, da bi lahko uveljavljala dejanske stroške materiala? (če mi sploh kaj)

Hvala že vnaprej za vaša mnenja!
Simona
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Teoretiziram :
če imate večje stalne kupce (pravne osebe) za nadaljno prodajo, je morda možno (glede na status dopolnilnega dela), da se dogovorite za dodelavo ( izdelava iz njihovega materiala)? lp
simonas
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Zal gre večinoma za fizične osebe (kvačkani izdelki za otroke in dom). Če bi bil odjemalec podjetje bi tudi na podjetje padlo plačilo dohodnine, ker pa prodajam fizičnim osebam, plačam dajatev sama.

Hvala vseeno za mnenje.
Simona
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Sicer se z vašim primerom še nisem srečala ampak mislim, da pri osebni dopolnilni dejavnosti lahko date vlogo za upoštevanje dejanskih stroškov. Je pa res, da morate potem voditi knjige in oddajati obračune v katerih izkazujete in po potrebi tudi dokazujete stroške.

Pokličite vašo referentko na DURS in se pozanimajte.
simonas
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Najlepša hvala!

Se bom pozanimala. Vodenje knjig mi ne bi ravno predstavljalo problema, dejansko dokazovanje stroškov pa tudi ne. V bistvu bi tako v strošek dala samo porabljen material. Imam namreč cca 60 ali več % stroškov za material na en izdelek, sedaj se mi pa prizna 10%.

Res hvala!
Simona
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

MG napisal/-a:Sicer se z vašim primerom še nisem srečala ampak mislim, da pri osebni dopolnilni dejavnosti lahko date vlogo za upoštevanje dejanskih stroškov.
Tudi jaz se nagibam k tej rešitvi. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Morda bi Vaši izdelki spadali sem:

59. člen ZDOH (2) se pri ugotavljanju davčne osnove od dohodkov, ki jih zavezanec iz tretjega in četrtega odstavka 48. člena tega zakona doseže z izdelavo ali prodajo izdelkov domače in umetnostne obrti, za katere ima veljavno pozitivno mnenje pristojne komisije Obrtne zbornice Slovenije, upoštevajo normirani odhodki v višini 70% ustvarjenih prihodkov.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Osebno dopolnilno delo se dejansko smatra kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja (38. člen Zakona o dohodnini). Pri tej vrsti dohodka pa je priznanih le 10% normiranih stroškov in le dejanski stroški prevoza in nočitve na podlagi računa in v višini iz Uredbe, ki se priznajo bodisi pri letni dohodninski napovedi bodisi sproti, če je prodaja izključno fizičnim osebam in v tem primeru zavezanka vloži samo napoved za akontacijo dohodnine. Četudi bi zavezanka izdelovala izdelke domače ali umetne obrti in bi pred tem pridobila pozitivno mnenje strokovne komisije pri Obrtni zbornici Slovenije, bi izdelki/dohodki še vedno spadali v osebno dopolnilno delo, ki je prijavljeno pri upravni enoti. In pozitivno mnenje v tem primeru ne vpliva na višino normiranih odhodkov (10%).

Normirani odhodki, navedeni v 59. členu zakona o dohodnini /70%), se nanašajo na dohodke iz opravljanja dejavnosti (s.p.), kar pomeni, da bi morala "gospa" priglasiti dejavnost (Poslovni register.....) in za te svoje izdelke pridobiti pozitivno mnenje pristojne komisije pri Obrtni zbornici.

Pa bi rekli, da pravzaprav v obeh primerih opravlja dejavnost, edina razlika je v tem, da je osebno dopolnilno delo "pogruntavščina" Zakona o preprečevanju dela na črno (pogodbeno delo ), medtem ko se druga dejavnost opravlja na podlagi Obrtnega zakona oziroma Zakona o gospodarskih družbah oziroma Zakona o dohodnini.......(torej je podjetnik/podjetnica).

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Kakorkoli, tako se Vam ne splača naprej.
Domnevam, da ste stalno zaposleni : torej odprite "popoldanski" sp ali po dejanskih ali če dobite potrdilo, po normiranih 70%.

Mislim, da ne veste, da so za popoldance minimalni prispevki in da ne drži :
"S.p. se mi ne splača odpret, ker ne zaslužim toliko, da bi pokrivala plačilo pavšalnih prispevkov." lp
simonas
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Ja moram reči, da večinoma drži, da se mi ne splača odpreti s.p., ker so pavšalni prispevki višji. Jaz plačam namreč dohodnine od 10 - 30 EUR na mesec, pavšalnih prispevkov pa je vedno skoraj 30 EUR kar je torej več. Potem je bolje, da pustim tako kot je.

Hvala vseeno za vse nasvete.
Simona
starči
Super računovodja
Super računovodja

No, za 100 E prometa na mesec se pa res ne da odkriti Amerike. Je pa prav prišla ta tema "za vaje v slogu" - morda bo nucala pa komu drugemu. lp
simonas
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Ja se čisto strinjam. V bistvu mi ni to tak strošek. Ročno delo je pač ročno delo in gre bolj počasi, zato tudi ne dosegam nekega prometa. Edino kar se mi ne zdi prav je, da moram kupcu zaračunati 25% višjo ceno, kot bi jo drugače računala. Ja ok na moje delo ja (pač plačam davek na storitev) ampak še davek na vsa material ki je že tako bil obdavčen :?

Je pa res, da pride morda komu prav, ki opravlja kakšno drugo dejavnost, pa ima več prometa.

Hvala vsem za mnenja!
Simona
Odgovori