E-davki/ pogodba o poslovodenju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

E-davki/ pogodba o poslovodenju

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Ali je že kdo preko e-davkov vlagal obrazec REK-2 in sicer za pogodbo o poslovodenju. Ne najdem namreč pravilnega , ker mi vsepovsod obračuna normirane stroške, pri tej pogodbi in izplačilu, ki ga imamo mi, pa jih ni zaračunanih.

Prosim za pomoč.

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Mislim, da se za pogodbo o poslovodenju poroča na REK-1, šifra 1108.
Naj me kdo prosim popravi, če ni tako.

Lp
marea
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Pogodba o poslovodenju se poroča na REK 1

Izpolnjen je 015, 111 in nato so 2 možnosti ali je pri drugem delodajalcu potem je izpolnjen 202 in če je pri drugem delodajalcu je potrebno plačati š e 6 % PIZ, če pa je poslovodja zavarovan na osnovi 40, pa plača prispevke posebej in ne plača 6 %
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Ja, marea, drži..najlepša hvala..

lp :D
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

lastnik se je na zavodu za zdravstvo želel prijaviti pod šifro 01, vendar mu na ZZZS tega niso pustili in so mu dali šifro 040; tako, da sem sedaj naredila obračun prispevkov za socialno varnost za lastnike zasebnih podjetij;

sedaj pa bi ta lastnik želel dobiti tudi kakšno plačilo za vodenje svoje firme;

naredila sem REK1 obrazec v edavkih, pod šifro 1108; obračunala sem 25% davčnega odtegljaja; ker plačuje prispevke za socialno extra, mu 6% za PIZ nisem želela obračunati ,vendar me program ne pusti brez tega oziroma mi napiše: "Znesek polja '606 Za plačilo' (0,00) odstopa od izračunane vrednosti (xxx00 €), ki je izračunana po formuli ((111+108+109)*Stopnja), v dopustnih mejah. "

[u][b]ali bi morala pod kakšno drugo šifro v REK obrazcu to narediti?[/b][/u]

pod drugo pa razmišljam sledeč: zaradi te famozne šifre 040 moram sedaj lastniku podjetja delati dva popolnoma nepovezana obrazca; finančno pa za lastnika kot fizično osebo na koncu verjetno pride isto, le državo kreditira, ker ne more med letom uveljavljati splošne olajšave;
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vesnak:
- prvič plača dohodnino po lestvici, ker je družba glavni izplačevalec (ker sicer ne bi bil prijavljen pod šifro 040 - torej ni zavarovan na drugi podlagi); in ker se dohodki smatrajo kot dohodki iz delovnega razmerja in če so to pretežni dohodki poslovodje, se upošteva pri akontaciji dohodnine tudi splošna olajšava;
- drugič ne obračunate 6%-nega prispevka. Ta prispevek se nanaša le na tiste poslovodne pogodbe, kjer je poslovodja družbe obvezno zavarovan na drugi podlagi (npr. 001 - je v delovnem razmerju pri drugem delodajalcu) in je družba tudi drugi izplačevalec (in je akontacija dohodnine po stopnji 25%, saj se mu splošna olajšava upošteva pri glavnem izplačevalcu).

Mogoče je, da vam program javlja napako in hoče izračunati 6% prispevek, ker ste družbo opredelili kot drugega izplačevalca (pravite, da ste obračunali 25% akontacijo dohodnine), ne pa kot glavnega izplačevalca.

LP
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Mene je tudi program za oddajo REK-2 hecal zaradi 6% prispevka dokler nisem ugotovila, da ne smem klikniti na "izračun", ampak kar direktno na "oddaj". Sicer javi napako, ampak dovoli oddati. Preverila sem tudi pri referentki na DURSU in sem dobila odgovor, da je tako prav.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

prvič plača dohodnino po lestvici, ker je družba glavni izplačevalec (ker sicer ne bi bil prijavljen pod šifro 040 - torej ni zavarovan na drugi podlagi); in ker se dohodki smatrajo kot dohodki iz delovnega razmerja in če so to pretežni dohodki poslovodje, se upošteva pri akontaciji dohodnine tudi splošna olajšava

če je temu tako, potem je pa vseeno, če naredim običajno plačilno listo ;

sem mislila, da se zadeva komplicira zaradi olajšav

edino šifra izplačila bi potem bila 1101 namesto 1108 - ali bi to bilo zelo narobe za davkarijo in PIZ in ZZZS????
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tako enostavno pa pri nas ne gre!

Ali se odločite (kljub drugačni prijavi v zavarovanje), da mu boste izplačevali v obliki plače: kjer boste obračunali tudi prispevke in dohodnino, vrsta dohodka bi v tem primeru bila 101, šifra dohodka pa 1001. "Bruto plača" ne more biti nižja kot je najnižja pokojninska osnova!!! . Tudi ta način nekateri uporabljajo, moje mnenje je, da to ni pravilno, ampak.....

Ali pa se odločite in mu glede na obliko zavarovanja plačujete ločeno prispevke (zav. osnova 040) ter obračunate znesek iz pogodbe o poslovodenju kot drug prejemek iz delovnega razmerja - vrsta dohodka 111, šifra dohodka 1108, upoštevate izplačevalca kot glavnega delodajalca (če ni zavarovan.......) ter tako obračunate tudi splošno olajšavo.

Ali bi bilo narobe? Narobe je, kar pa se tiče višine prispevkov, je v obeh primerih (ob isti osnovi) znesek enak. Ni pa enaka višina dohodnine (zopet ob isti osnovi), ker se v prvem primeru od osnove odštejejo prispevki delojemalca/iz bruto in splošna olajšava, v drugem primeru pa samo splošna olajšava.....

LP
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ali bi bilo narobe? Narobe je, kar pa se tiče višine prispevkov, je v obeh primerih (ob isti osnovi) znesek enak.

...TOREJ BI v tem primeru bil ZPIZ in ZZZS čisto zadovoljen, saj dobi tisto kar si želiš - finančno;

Ni pa enaka višina dohodnine (zopet ob isti osnovi), ker se v prvem primeru od osnove odštejejo prispevki delojemalca/iz bruto in splošna olajšava, v drugem primeru pa samo splošna olajšava.....
...tukaj se lahko spotakne davkarija, ki meni, da dobi premalo akontacij med letom; zadeva bi se pa potem itak izravnala finančno pri izdaji dohodninske odločbe (v primeru, da ta oseba nima nobenih drugih virov dohodka)

slovan, se čisto strinjam, da iz dohodninskega vidika davkarija dobi premalo akontirano v primeru izplačila kot vrste dohodka 1101; jaz osebno poznam ogromno primerov, ki si enostavno izplačujejo že 10 let in več plačo, ne glede na to, da je edini lastnik in da je tudi edini zaposlen;
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tako je, veliko je takih, ki si izplačujejo plačo, čeravno je prijava v zavarovanje drugačna. Kako boste vi obračunali/oziroma kako boste vsebinsko opredelili izplačilo, je popolnoma vaša odločitev.

Pa lep dan naprej, kljub zunanji črnini in dežju!
LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

" ki si enostavno izplačujejo že 10 let in več plačo, ne glede na to, da je edini lastnik in da je tudi edini zaposlen;"

Nekje sem zasledil, da naj bi tisti izpred uvedbe šifre 40 (leto??) lahko še naprej obračunavali plačo po 01. lp
Odgovori