donacija fizični osebi in ddpo
Moderator: Mirko Zbačnik
-
še en zelenec
- Nov član

donacija fizični osebi in ddpo
Društvo je doniralo fizični osebi (bolniku s cerebralno paralizo) določen znesek. Znesek smo knjižili pod druge odhodke, izpolnili REK-2 pod darila in plačali davčni odtegljaj. Ali moram ta znesek posebej prijaviti tudi v obrazcu za ddpo pod nepriznane odhodke - donacija? Ali je pri tem pomembno tudi to, da društvo v svojem statutu navaja, da se zavzema za dobrodelne dejavnosti? Seveda pa društvo ni registrirano kot humanitarno društvo. Hvala za odgovor.
pomoč prosim, pa četudi se vam zdi vprašanje še za zelenca neumno. hvala.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Da, to bo kljub dobronamernsoti davčno nepriznan odhodek, ker ni darvoano organizaciji, ke je za ta namen ustanovljeno.
Mogoče bi se drugič raje domenili, da te donacije realizirate prek kaka take rganizacije (v bistvo so posrednik med vami in darovano osebo) in ta nato "daruje" tej osebi. Izognete se davčnemu oddtegljaju in odhodek je davčno priznan. Seveda, morate tej organizaciji zaupati, da bo darovala enak znesek.
LP, MIRKO
Mogoče bi se drugič raje domenili, da te donacije realizirate prek kaka take rganizacije (v bistvo so posrednik med vami in darovano osebo) in ta nato "daruje" tej osebi. Izognete se davčnemu oddtegljaju in odhodek je davčno priznan. Seveda, morate tej organizaciji zaupati, da bo darovala enak znesek.
LP, MIRKO
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
še en zelenec
- Nov član

Nagrada
Ker je že nastavljena tema in imam podoben primer pa bi jaz imel naslednje vrprašanje:
Smo športno društvo kjer sem blagajnik, vendar nisem toliko podkovan z zakoni in predpisi in me zanima kako pravilno opraviti naslednjo transakcijo?
Od panožne Slovenske zveze je društvo dobilo sredstva v višini 800,00 eur na račun dveh vrhunskih oz. perspektivnih športnikov ki, sta člana našega društva. Upravni odbor društva se je odločil da ta sredstva preda njima(vsakemu 400,00€) kot neke vrste nagrada oz. stimulacija za pretekle dosežke in tudi zato, ker uporabljata svojo lastno športno opremo pri tekmovanju.
Kako pravilno prikazati te stroške in v katerih obrazcih???? Kakšne so obveznosti društva??? Do sedaj smo ta znesek zajemali v ostale stroške društva.
Hvala za ogvovor.
Lp. Alain
Smo športno društvo kjer sem blagajnik, vendar nisem toliko podkovan z zakoni in predpisi in me zanima kako pravilno opraviti naslednjo transakcijo?
Od panožne Slovenske zveze je društvo dobilo sredstva v višini 800,00 eur na račun dveh vrhunskih oz. perspektivnih športnikov ki, sta člana našega društva. Upravni odbor društva se je odločil da ta sredstva preda njima(vsakemu 400,00€) kot neke vrste nagrada oz. stimulacija za pretekle dosežke in tudi zato, ker uporabljata svojo lastno športno opremo pri tekmovanju.
Kako pravilno prikazati te stroške in v katerih obrazcih???? Kakšne so obveznosti društva??? Do sedaj smo ta znesek zajemali v ostale stroške društva.
Hvala za ogvovor.
Lp. Alain
Pomoč - darovanje
V našem društvu smo dosedaj darovali samo kot posamezniki, sedaj pa se pogovarjamo, da bi darovali kot društvo. Darovali bi pomoči potrebnim osebam in to denarna sredstva ali pa bi kupili npr.hrano,...
Ali je to možno in kako se to pravilno izvede oz. knjiži.
Hvala.
Blanka
Ali je to možno in kako se to pravilno izvede oz. knjiži.
Hvala.
Blanka
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Vse je možno, a davčno je priznano, če darujete organizaciji, ki je registriana za te nemene. Zato, se dogovorite z kako tako organizacijo (kot sem že predhodno omenil).
Možno je vse, a ni davčno priznano.
Možno je vse, a ni davčno priznano.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko