DDV PRI GRADITVI NEPREMIČNIN
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV PRI GRADITVI NEPREMIČNIN
POZDRAVLJENI!
MOJ PROBLEM JE SLEDEČI:
SMO GRADBENO PODJETJE KATERO OPRAVLJA DELA PO NAROČILU INVESTITORJA. INVESTITOR NAM JE DAL IZJAVO, DA SO GRADBENI OBJEKTI NAMENJENI IZKLJUČNO STANOVANJSKI GRADNJI TER ZAHTEVA OBRAČUN DDV PO STOPNJI 8,5 %.
SKLICUJEJO SE NA 1. ODSTAVEK 46. ČLENA PRAVILNIKA (VERJETNO STARI).
MI SMO JIM V MESECU MARCU IN APRILU IZSTAVLJALI RAČUNE Z 20 % DDV.
SEDAJ ZAHTEVAJO POPRAVEK, ČEPRAV SO NAM RAČUNE V CELOTI PORAVNALI.
PROSIM ZA KAKŠNO MNENJE IN MOGOČE KAKŠEN NASVET IZ PRAKSE.
VNAPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM
MOJ PROBLEM JE SLEDEČI:
SMO GRADBENO PODJETJE KATERO OPRAVLJA DELA PO NAROČILU INVESTITORJA. INVESTITOR NAM JE DAL IZJAVO, DA SO GRADBENI OBJEKTI NAMENJENI IZKLJUČNO STANOVANJSKI GRADNJI TER ZAHTEVA OBRAČUN DDV PO STOPNJI 8,5 %.
SKLICUJEJO SE NA 1. ODSTAVEK 46. ČLENA PRAVILNIKA (VERJETNO STARI).
MI SMO JIM V MESECU MARCU IN APRILU IZSTAVLJALI RAČUNE Z 20 % DDV.
SEDAJ ZAHTEVAJO POPRAVEK, ČEPRAV SO NAM RAČUNE V CELOTI PORAVNALI.
PROSIM ZA KAKŠNO MNENJE IN MOGOČE KAKŠEN NASVET IZ PRAKSE.
VNAPREJ SE VAM ZAHVALJUJEM
Gradbeno podjetje nam je v lanskem letu gradilo in obnavljalo
nepremičnino,katera je razdeljena na poslovni in stanovanjski del.
Za gradnjo in obnovo stan.dela so nam zaračunali 8,5%DDV.Če prav razumem novi zakon o DDV bo ta obdavčitev veljala še do 31.12.2007,potem pa bo tudi stan.gradnja obdavčena po 20% razen,če ni
investitor država,ki rešuje s to gradnjo socialno problematiko.
lp.Vesna
nepremičnino,katera je razdeljena na poslovni in stanovanjski del.
Za gradnjo in obnovo stan.dela so nam zaračunali 8,5%DDV.Če prav razumem novi zakon o DDV bo ta obdavčitev veljala še do 31.12.2007,potem pa bo tudi stan.gradnja obdavčena po 20% razen,če ni
investitor država,ki rešuje s to gradnjo socialno problematiko.
lp.Vesna
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tudi mi smo bili podizvajalci podjetju, ki je gradil stanovanja znanim kupcem (fizične osebe), a smo obračunavali 20 % DDV.
Odgovor marike: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">46. člen Pravilnika (Uradni list 79/2002) pravi, da se 8,5 % ddv zaračuna le, kadar se zaračuna direktno investitorju<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Mirko
Odgovor marike: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">46. člen Pravilnika (Uradni list 79/2002) pravi, da se 8,5 % ddv zaračuna le, kadar se zaračuna direktno investitorju<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Mirko
Sklenili smo pogodbo z investitorjem, v večstanovanjskih zgradbah, kjer bodo (menda) samo stanovanja, bomo vgradili dvigala. Do sedaj smo vedno v takih primerih obračunali 20% DDV, investitor pa želi, da za vgradnjo dvigala obračunamo 8,5% DDV. Prebrala sem tale odgovor, pa tudi 25. člen ZDDV ter 59. člen Pravilnika ZDDV - pa vendar nisem prepričana, da je možno upoštevati znižano stopnjo DDVja
Prosim še za kakšno mnenje

Berem tudi en star IKS, ampak bolj kot berem, manj razumem. Znižana stopnja se lahko uporabi samo, kadar se graditev zaračuna neposredno investitorju (seveda stanovanjskih prostorov). Vsi podizvajalci zaračunavajo DDV po stopnji 20%, razen gradbeno podjetje (zadnje v verigi), ki opravlja neposreden promet blaga (storitev) v zvezi s stanovanjskimi prosori. Mi smo sklenili pogodbo kot izvajalec - neposredno z investitorjem, čeprav bomo vgradili samo dvigala. Ali je to morda fora? Če bi bili podizvajalec gradbenemu podjetju, bi zaračunali 20% DDV, če pa smo izvajalec in storitev zaračunamo direktno investitorju, se obračuna 8,5% DDV?

Minilo je več kot eno leto - pa bom vseeno ponovno odprla to temo.
Slučajno sem naletela na pojasnilo DURS št. 426-04-10080/2005, z dne 16.6.2005, ki pravi:
"iz navedenih določb izhaja, da se nižja davčna stopnja lahko uporabi za storitve iz 59. čl. pravilnika le pod pogoji:
- da je tostanovanjski objekt,
- da je gradnja, obnova ali popravilo zaračunano neposredno investitorju
- da so to storitve, ki so uvrščene v šifro f/45 SKD, to je gradbeništvo.
Pojasnilo nič več ne govori o gradnji za trg.
V IKS-u 9-10 05 pa sem našla tudi: ... investitor je opredeljen kot pravna ali fizična oseba, ki naroči graditev objekta ali jo izvaja sam.
Iz tega izhaja, da obračunamo 8,5 % ne glede na to ali je investitor pravna ali fizična oseba. To so mi potrdili tudi na tel. svetovanju RFR.
Ker imam primer, kjer gre za kar velike zneske, čakam še na pisno mnenje.
Med tem pa me zanima kaj menite vi?
Slučajno sem naletela na pojasnilo DURS št. 426-04-10080/2005, z dne 16.6.2005, ki pravi:
"iz navedenih določb izhaja, da se nižja davčna stopnja lahko uporabi za storitve iz 59. čl. pravilnika le pod pogoji:
- da je tostanovanjski objekt,
- da je gradnja, obnova ali popravilo zaračunano neposredno investitorju
- da so to storitve, ki so uvrščene v šifro f/45 SKD, to je gradbeništvo.
Pojasnilo nič več ne govori o gradnji za trg.
V IKS-u 9-10 05 pa sem našla tudi: ... investitor je opredeljen kot pravna ali fizična oseba, ki naroči graditev objekta ali jo izvaja sam.
Iz tega izhaja, da obračunamo 8,5 % ne glede na to ali je investitor pravna ali fizična oseba. To so mi potrdili tudi na tel. svetovanju RFR.
Ker imam primer, kjer gre za kar velike zneske, čakam še na pisno mnenje.
Med tem pa me zanima kaj menite vi?
slava