materialno skladišče

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tasa
Računovodja
Računovodja

materialno skladišče

Odgovor Napisal/-a tasa »

Opravljam centralne in vodovodne instalacije (s.p.). Po zakonu moram voditi zaloge. Sedaj pa me zanima, kako to moram voditi.

Nabavim material pri katerem dobim 20% popusta.
Naredim prevzem za ta material, po ceni z popustom ali brez popusta?
Naredim izdajo materila , po ceni z popustom ali brez popusta?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Vedno po neto ceni (z upoštevanim popustom ) povečani za stroške nabave ( prevoz, manipulacija, morebtna carina, špediterske storitve ...

To je za vas skladiščna cena in v in iz skladišča gre po tej ceni.
tasa
Računovodja
Računovodja

re:materialno skladišče

Odgovor Napisal/-a tasa »

Hvala za vaš odgovor, tudi jaz sem tako mislila, pa vendar sem želela potrditev.

Iz pogovora z podjetniki pa sem zasledila, da vsi izdajajo material brez da bi upoštevali rabat, ki je na vhodnem računu.

Npr.
Dobavitelj nam zaračuna material po ceni 50,98 eur minus rabat 30% je 35,69 eur.
Podjetniki pa potem izdajo račun za material po ceni 50,98 eur namesto po 35,69 eur (Pravijo, da je ta rabat njihov zaslužek. Ne zdi se mi logično, da bi stranki izdali material po ceni z upoštevanim rabatom).
Ali je to pravilno?

Ali kdo ve, če je kje to podrobno napisano?
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Ločiti morate skladiščno ceno, ki je osnova za vrednostenje vašega premoženja ( zaloge ) in stroška materiala.

Druga stvar pa je prodajna cena, ki pa se prosto oblikuje na trgu.

Ne glede na to, da je to servisna dejavnost je potrebno stranki vgraditi tudi material, ki ga po dogovoru lahko nabavi podjetnik. Seveda nobena stranka ne bo hotela od njega kupiti če bo cena višja kot v trgovini, ampak zato mu da trgovec količinski popust.
Torej ja - pravilno je, da stranki zaračuna bruto ceno in da je rabat podjetnikov zaslužek. Bruto cena je v tem primeru prodajna cena.

Za potrebe vodenja zaloge in stroška porabljenega materiala pa se upošteva skladiščne cene.
Odgovori