Pozdravljeni,
lepo prosim za pomoč pri naslednjemu problemu.
Sistem knjigovodstva je enostaven in gre za s.p. , ki posluje prvo leto. Se pravi otvoritvena stanja so 0. Ob koncu leta, ko sem sestavil bilanco stanja, sem hotel preveriti pravilnost izkazane terjatve do podjetnika in nikakor nisem prišel do cifre.
Postavkev bilanci stanja so samo:
Denar
in
kratkoročne posl. obv (dobavitelji + obveznost za dohodnidno)
Razlika med sredstvi in obveznostmi mi da terjatev do podjetnika. Po vsebini ustrezno, saj je med letom bilo več dvigov z računa, kot pologov oz. plačevanja z gotovino.
Problem je, da če odštejem čisti dobiček od terjatve do podjetnika (evidenca pretokov v in iz gospodinjstva), ne pridem do zneska iz
bilance stanja.
Ima kdo kakšen predlog kaj delam narobe oziroma kje bi lahko prišlo do napake?
Hvala.
Podjetnikov kapital oz. terjatev do podjetnika
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Bilanca ima dve strani, aktivo in pasivo. V prvem letu se pojavijo velinoma:
Na aktivi so naša sredstva, kot so denar, terjatve (kratkoročne na pri mer terjatve do kupcev, dollgoročna v našem primeru bi bil to lahko razlika med odtoki in pritoki, če bi bil nosilec dolžan s.p.-ju), zaloge (material, proizvodi, trgovsko blago...), osnovna sredstva...
Na pasivi so naši dolgovi, do so obveznosti do dobaviteljev, obveznosti za davke in prispevke (kratkoročne), podjetnikov kapital, ki ga je prenesel v dejavnost (to je na primer vrednost stroja, ki bi ga nabavil pred registracijo), dolgoročni kredit, razlika med odtoki in pritoki, v kolikor s.p. dolguje nosilcu... (dolgoročne).....
Obe strani morata biti v ravnovesju. Vpisujete stanja in ne ugotavljate razlik med njimi.
Vi imate denar - stanje TRR (kratkoročna sredstva),
Verjetno ste kaj prodali in vam kupci še niso plačali - stanje neplačanih terjatev (kratk. sresdstvo),
Dolgo do dobaviteljev (le neplačan del) so obveznosti (kratkoročne),
Verjetno imate tudi kakšno osnovno sredstvo, vpisuje se le neamortiziran del (dolgoročno sredstvo),
Če ste kaj prinesli v dejavnost je to podjetnikov "kapital" (dolgoročna obveznost).
Pritoki in odtoki so lahko dolgoročna terjatev (lastnik je dolžan s.p.-ju - več dvigov), ali dolgoročna obvenost - s.p. je dolžan lastniku - manj dvigov, več pologov)...
S samim poslovanjem nastajajo odhodki in prihodki, razlika pa bo naslednja postavka "kapitala" dobiček, ter morebiti kratkoročna terjatev ali obvveznost za davek.
Če vodite strogo enostavno in še ročno, opravite konec leta inventuro postavk BS.
Če vam ne bo šlo, je še vedno bolje stopiti do računovodja po nasvet.
Na aktivi so naša sredstva, kot so denar, terjatve (kratkoročne na pri mer terjatve do kupcev, dollgoročna v našem primeru bi bil to lahko razlika med odtoki in pritoki, če bi bil nosilec dolžan s.p.-ju), zaloge (material, proizvodi, trgovsko blago...), osnovna sredstva...
Na pasivi so naši dolgovi, do so obveznosti do dobaviteljev, obveznosti za davke in prispevke (kratkoročne), podjetnikov kapital, ki ga je prenesel v dejavnost (to je na primer vrednost stroja, ki bi ga nabavil pred registracijo), dolgoročni kredit, razlika med odtoki in pritoki, v kolikor s.p. dolguje nosilcu... (dolgoročne).....
Obe strani morata biti v ravnovesju. Vpisujete stanja in ne ugotavljate razlik med njimi.
Vi imate denar - stanje TRR (kratkoročna sredstva),
Verjetno ste kaj prodali in vam kupci še niso plačali - stanje neplačanih terjatev (kratk. sresdstvo),
Dolgo do dobaviteljev (le neplačan del) so obveznosti (kratkoročne),
Verjetno imate tudi kakšno osnovno sredstvo, vpisuje se le neamortiziran del (dolgoročno sredstvo),
Če ste kaj prinesli v dejavnost je to podjetnikov "kapital" (dolgoročna obveznost).
Pritoki in odtoki so lahko dolgoročna terjatev (lastnik je dolžan s.p.-ju - več dvigov), ali dolgoročna obvenost - s.p. je dolžan lastniku - manj dvigov, več pologov)...
S samim poslovanjem nastajajo odhodki in prihodki, razlika pa bo naslednja postavka "kapitala" dobiček, ter morebiti kratkoročna terjatev ali obvveznost za davek.
Če vodite strogo enostavno in še ročno, opravite konec leta inventuro postavk BS.
Če vam ne bo šlo, je še vedno bolje stopiti do računovodja po nasvet.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Stanje je tako, kot sem napisal.
neporavnanih terjatev ni, osnovnih sredstev ni...
Skratka odprto je res samo to kar sem napisal. Saj zato je tolko bolj čudno vse skupaj.
Nič, bomo pa po vrsti lepo preverjali knjižbe in si pomagali z mnogo prijetnejšim dvostavnim knjigovodstvom
.
Vseeno hvala za odgovor.
neporavnanih terjatev ni, osnovnih sredstev ni...
Skratka odprto je res samo to kar sem napisal. Saj zato je tolko bolj čudno vse skupaj.
Nič, bomo pa po vrsti lepo preverjali knjižbe in si pomagali z mnogo prijetnejšim dvostavnim knjigovodstvom
Vseeno hvala za odgovor.
No, pa sem rešil problem. Se vse lepo izide. Sem pa naredil eno "prvošolsko". Ker je zadeva zelo majhna sem knjižil v excelu ter pri tem
seveda narobe nastavil določene formule. Tako je tudi razlika med podjetnikovim dohodkov ter terjatvami do podjetnika bila napačna.
Z dvostavnim knjigovodstvom se take napake seveda takoj opazijo, pri enostavnem pa se lahko malo zakomplicira.
Skratka še enkrat hvala za pomoč.
seveda narobe nastavil določene formule. Tako je tudi razlika med podjetnikovim dohodkov ter terjatvami do podjetnika bila napačna.
Z dvostavnim knjigovodstvom se take napake seveda takoj opazijo, pri enostavnem pa se lahko malo zakomplicira.
Skratka še enkrat hvala za pomoč.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: