Bančna garancija in pojasnila- NUJNO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Bančna garancija in pojasnila- NUJNO!

Odgovor Napisal/-a uni »

Ali je v Pojasnilih treba razkriti bančne garancije?
Ne vem, ker imam prvič: 1.ali jih v pojasnilih sploh ni tgreba omenjati in je dovolj,da jih zavedeš v AOP 054 in AOP 096,
2. ali oz. ali je dovolj, da napišeš" Družba izvenbilančno vodi obveznosti iz bančnih garancij"
3.ali pa moraš poteg točke 2 navesti še ,v kakšnem znesku so izdane oz.prejete?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Menim, da bi moralo biti v pojasnilih omenjeno da so bančne garancije dane v znesku .....
Vsaj jaz sem dobila odgovor od revizorke, ko sem spraševala v zvezi z hipoteko za kredit za nakup poslovne stavbe, da v pojasnilih moram omeniti, da je na stavbi hipoteka, in v kakšni višini. :P
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Za hipoteko in zastavne pravice vem,da je tako,kot pravite-obvezno.Nisem pa sigurna, da gredo bančne garancije v isti "koš".-ne zdi se mi povsem ista odgovornost.
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Uni, če kaj pomaga -
69. člen ZGD-1,(vsebina priloge k izkazom) točka 10. višina vseh obveznosti, ki so zavarovane s stvarnim jamstvom (zastavno pravico in podobno), s podatki o boliki in načinu zagotovitve starnega jamstva, ločeno za vsako postavko obveznosti iz prvega, drugega, tretjega ali petega odstavka 65. člena tega zakona.

65. člen, 5. odstavek Kot zabilančne potencialne obveznosti je treba izkazati obveznosti iz poroštev in drugih jamstev, ki niso izkazane kot obveznosti v bilanci stanja. Te potenicalne obveznosti je treba razčleniti po vrstah jamstev z navedbo morebitnih stvarnih jamstev.

LP!
jeruzalem.kmetijstvo@siol
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jeruzalem.kmetijstvo@siol »

Tudi mi imamo bančno garancijo, ki nam jo je izdala banka -za zavarovanje obveznosti do dobavitelja. V bilanci imam zavedeno obveznost do dobavitelja in zato nimam tega evidentiranega izvenbilančno. Tudi v pojasnilih nimam omenjene, ker mi višina garan. ne predstavlja nekega pomembnega zneska.
Ali nimam prav?
DORISS
Odgovori