Bilanca stanja-enostavno knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
xx081074
Začetnik
Začetnik

Bilanca stanja-enostavno knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a xx081074 »

Spoštovani

Verjetno se mi kdo smejal, vendarle sem v težavah. Vodim si knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva, nisem zavezanka za ddv. (moje prvo leto). Imam storitveno dejavnost, v bistvu eno stranko, ki ji pomagam pri vodenju administracije v trgovini.
Zanima me, kaj je pravzaprav potrebno vpisati v bilanco stanja, saj nimam nobenih sredstev, nobenih terjatev, edino na TRR-ju imam par eur. Res sem v dilemi, če sem sploh prav oddala zato bom hvaležna za vašo pomoč.

Lp, Katja
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

Če je res, da imate le nekaj € na TRR - znesek končnega stanja na dan 31.12.2007 iz zadnjega izpiska banke vpišete pod zaporedno AOP 023 , kar predstavlja vaša sredstva oz. aktivo BS. Verjetno imate odprta stanja tudi med Obveznostmi do virov sredstev ( prispevki iz dejavnosti redne ali dopolnilne, ki se plačajo 15. v mesecu za pretekli mesec , katere zneske oz. stanja na dan 31.12.2007 vpišete pod AOP 037 in 034.
Prekontrolirajte ponovno vaša stanja na sredstvih, terjatvah, denarnih sredstvih ter na obveznostih - in v kolikor ugotovite, da so vam sredstva manjša od virov, razliko vpišete pod AOP 025 Terjatve do podjetnika, in obratno, če so sredstva večja od virov, razliko vpišete pod AOP 027 bilance stanja - seštevek *sredstev* od AOP 002 do AOP 025 vpišete pod AOP 001 - in enak znesek kot na AOP 001 mora biti enak AOP 026 na obveznostih do virov sredstev. Bilanca stanja mora biti izravnana!
lP - TITA
xx081074
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za vaš hiter odgovor. Res je, da ima le nekaj eur na ttr, niti nimam nobenih terjatev do podjetnika, saj imam vse izdane fakture plačane, torej zaprte, sama pa sem tako ali tako poslovala samo s tistim, kar mi je priteklo na račun, tako da nisem imela pretoka med gospodinjstvom. Kako pa je to s prispevki? Kar sem jih plačala, sem jih tudi knjižila kot strošek, kaj moram potem vpisati v bilanco?
Očitno sem naredila napako, ker nisem stanja na trr vpisala v bilanco, zato bom jutri klicala na DURS, da vidim če je še mogoče popraviti napako. Upam, da mi bo uspelo.

Še enkrat hvala.
Katja
TITA
Računovodja
Računovodja

Terjatve ali obveznosti do podjetnika se računsko ugotovijo, ko vpišete vse postavke v BS pri sredstvih in virih sredstev - nastala razlika, kot sem vam že navedla je lahko terjatev do podjetnika ali obveznost do podjetnika. Tudi če ste svoje obveznosti iz naslova prispevkov redno plačevala, vam je vseeno ostala obveznost za december 2007, ki ste jo plačala 15.1.2008. Najboljše je, da mi napišete vse podatke oz. odprta stanja in vam bom ponazorila izpolnjevanje bilance stanja. Lp - TITA
xx081074
Začetnik
Začetnik

Stanje na trr 31.12.2007 = 14,84 eur
Prispevki zzzs december 2007= 22,00eur
Prispevki Zpiz december 2007 = 2,50eur

To pa mislim, da je vse, kar imam.

Še enkrat hvala.

Katja
TITA
Računovodja
Računovodja

Bilanco stanja izpolnite takole:
SREDSTVA:
Pod AOP 001 vpišete znesek 25 pod kolono tekočega leta
Pod AOP 023 vpišete znesek 15 pod kolono tekočega leta
Pod AOP 025 vpišete znesek 10 pod kolono tekočega leta

OBVEZNOSTI DO VIROV SREDSTEV:
Pod AOP 026 vpišete znesek 25 pod kolono tekočega leta
Pod AOP 037 vpišete znesek 25 pod kolono tekočega leta
Pod AOP 034 vpišete znesek 25 pod kolono tekočega leta
stem ste izravnala bilanco stanja, kjer so sredstva in viri enaka in sicer izkazana v skupnem znesku 25 € .
ker ste ugotovili, da so vam sredstva manjša od virov - razliko 10 € zato vpišete kot terjatve do vas ( vi ste podjetnica)! Le glede prispevkov, verjetno s.p. imate kot dopolnilno dejavnost, za katere so veljali nalsednji zneski : za PIZ 25,57 € in za ZZ 2,91 €. Preverite še to - ali so pravilni vaši podatki, ki ste jih zapisala kot stanje na dan 31.12.2007. Lp - TITA
xx081074
Začetnik
Začetnik

Res ne vem kako naj se vam zahvalim. Očitno sem si precej narobe razlagala tole "enostavno" knjigovodstvo.

Upam, da mi bo uspelo na dursu to še popravit brez večjih težav.

Res hvala in lep pozdrav.

Katja
TITA
Računovodja
Računovodja

Jutri pokličite DURS in prosite če lahko popravite BS, menim, da vam bodo ustregli, ker verjetno ni pravilna in vas bi verjetno zaradi tega tudi sami poklicali!??? Enostavno knjigovodstvo, ni tako enostavno - zelo je nepregledno in če nisi pri temu "doma" je zelo težko sestaviti poslovno poročilo in davčni obračun! Dvostavno je veliko lažje in bolj pregledno, je pa zaradi tega tudi bolj zahtevno! Želim vam obilo uspeha in vstrajnosti pri delu. Lahko noč in lp - TITA
Odgovori