Gasilci - zavezanci za ddv, pridobitna dejavnost
Moderator: Mirko Zbačnik
Gasilci - zavezanci za ddv, pridobitna dejavnost
Prevzela sem računovodstvo prostovoljnega gasilskega društva, ki je prostovoljno vključeno v sistem DDV. Ker običajno društev ne delam, se mi tukaj porajajo določena vprašanja. Društvo ima ca. 5 računov na letno, ki jih izda bodisi za vodo ali za izposojo šotorja - zaračuna ddv, to je tudi pridobitna dejavnost. Stroškov s tem skorajda ni, razen goriva. Nastajajo pa stroški, kot so mobitel, internet (za elektronsko plačevanje), telefoni, ipd. Društvo se financira od občine in od gasilske zveze, v zvezi s temi prihodki pa ni nobenega stroška, ker je to humanitarna dejavnost in se morajo po zakonu tako financirat. Tako, da ima društvo ca. 10 % pridobitne dejavnosti in 90 % nepridobitne dejavnosti. Naj povem še to, da dobi društvo subvencije od gasilske zveze za namene izobraževanja (stroška ni), za povračilo stroškov, ipd., od občine pa dobijo subvencije za delovanje društva in med drugim so dobili tudi del za nabavo novega gasilskega vozila. Vse te subvencije ne vpisujem v davčne knjige za namene ddv, ker so oproščene in tudi ne izdajamo nobenega računa. Kako pa je z odbitnim ddv-jem? Ali moramo računati odbitni delež? Naredila sem poizkus za leto 2007 po davčnih obračunih in uvidela, da bi znašal odbitni delež samo 12%? Kaj mislite vi? Stroški so enkrat letno veselica, nabava pokalov, gasilskih oblek, objava v nekem gasilskem časniku, gorivo za avto ter amortizacija vozil. Prihodki pa so subvencije, prostovoljni prispevki občanov, donacije ter dobava vode in izposoja miz in šotorov. Prosim za mnenje.
društvo in ddv
Ali društvo, glede na promet, sploh mora biti zavezanec za ddv? če ni nujno, bi takoj bežala ven iz ddv-ja.
Smo v podobni situaciji. Preračunala sem, da bi naš odbitni delež bil zanemarljiv, zato smo se odločili, da imamo dve ločeni evidenci za ddv: dejavnost od katere si lahko odbijamo ddv v celoti - to je osnovna dejavnost društva in dejavnost od katere si ddv-ja ne odbijamo -to so postranske dejavnosti društva (najemnina....).
Ta način prinaša mogoče malo več dela, vendar se pri nas obnese in splača. zaenkrat še nismo imeli problemo, res pa tudi še ne kontrole.
Smo v podobni situaciji. Preračunala sem, da bi naš odbitni delež bil zanemarljiv, zato smo se odločili, da imamo dve ločeni evidenci za ddv: dejavnost od katere si lahko odbijamo ddv v celoti - to je osnovna dejavnost društva in dejavnost od katere si ddv-ja ne odbijamo -to so postranske dejavnosti društva (najemnina....).
Ta način prinaša mogoče malo več dela, vendar se pri nas obnese in splača. zaenkrat še nismo imeli problemo, res pa tudi še ne kontrole.
mery1