Amortizacija os pri s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SINONIM
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Amortizacija os pri s.p.

Odgovor Napisal/-a SINONIM »

lep pozdrav!
Letošnje leto smo prešli iz računovodskega servisa na svoje. Sedaj pa me nekaj zanima.Ko smo pregledovali lanskoletne kartice OS sem opazila, da je polovica amortizacije letne stornirane v razredu 4 i nešene na podjetnikov kapital. Baje je bila razlaga, da ima maksimalno stopnjo amortizacije in da se jo lahko polovico razknjiži.

Sedaj pa me zanima kako moram v program osnovnih sredstev vnesti ta osnovna sredstva ali odbijem samo polovično amortizacijo ali amortizacijo v celoti?

Kajti na zaključnem računu so vrednosti osnovnih sredstev navedene z obračunano celoletno amortizacijo samo na razredu 4 imam pač podano 50% amortizacijo.

Nikakor se ne morem potuhtati kako naj naredim?

Prosim za čimprejšnjo pomoč! :sbolan:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi meni ni prav nič jasno. Stopnjo amortiziranja, oziroma dobo koristnosti določi podjetnik sam na osnovi pričakovane življenkse dobe osnovnega sredstva, ki praviloma naj ne bi bila enaka višini davčno priznani topnji. A v tem primeru velja, da del amortizacije ne upošteva v davčni bilanci, medtem ko v poslovni bilanci upošteva dejansko. Še to majceno prednost imajo s.p.-ji. da se jim ni potrebno boriti z odložeimi davki. V davčni bilanci upoštevate pač amortizacijo, kakršna naj bi bila po davčno priznanih stopnjah.

A gre za to razliko, mogoče?

V razredu 9, točneje na poslovnem rezultatu iz preteklih obdobji bi lahko vplivali stroški amortizacije, ki se nanašajo na predhodna obdobja...... gre mogoče za popravke preteklih obdobji?

Poglejte, kakšna stopnja je bila uporabljena v predhodnem letu, kajto le-ta se brez izrecnih zahtev, pogojev ne more spremeniti.

Najbolje je, da skušate zadevo razvozljati s pomočjo servisa, ki vam je vodil knjige.

Drugače pa v register vnesete podatke o amortiziranju po dejanskih stopnjah, katere ste določili sami.

Drugega vam ne znam napisat... :sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori