Akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
JAOZ
Novinec
Novinec

Akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a JAOZ »

Zdravo.

Imam eno dilemo, lansko leto sem plačeval nižjo mesečno akontacijo kot letos, sedaj pa ne vem, če moram za letos (prve tri mesece) plačati razliko med lansko in letošnjo akontacijo. Pa še nekaj, najbrž počakam na dohodninsko odločbo, da bom plačal še ostalo doplačilo dohodnine za lani?

LP.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Imate pri sebi davčni obračun? Tam je naveden tudi letošnji obrok akontacije dohodnine.

Letošnjo akntacijo ste plačali že za januar (v februarju), za februar (v marcu)... , V kolikor so bile te akontacije, odmerjene na osnovi predlanske napovedi nižje, jih z aprilskim obrokom poračunate, naprej pa redno plačujete, kot je navedeno v davčni bilanci za s.p.

Osebna dohodninska napoved s tem nima povezave, ker so tu lahko še drugi dohodki in še nekatere olajšave, ki jih v davčni napovedi iz dejavnosti ni.

Stopite do svojega računovodje in se pozanimajte, kako in kaj

:spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
JAOZ
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a JAOZ »

Hvala,

sedaj mi je vse jasno. Takoj bom plačal za nazaj. :) :sjezik:
Babsy
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Babsy »

Pozdravljeni!

Bom kar tu vprašala da ne odpiram nove teme. Mene zanima kako je z akontacijo dohodnine pri popoldanskem s.p.? Vpis v register je bil dne 5.5.2008 in sedaj mormo napovedati dobiček oz. akontacije, naš računovodja nam žal ni nič povedal o tem oz je rekel da moramo to rešiti sami... zatorej vas prosim za pomoč? Kako naj to opravim?

Že vnaprej hvala za odgovore!
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Na Dursu vam dajo obrazec, katerega izpolnete in napišete predvidene prihodke in odhodke in s tem predividen dobiček...na podlagi le-tega vam določijo acc....Ponavadi računovodje naredijo ta predviden izračun.
Tudi sami ga seveda lahko, ker poznate svojo dejavnost in približno veste kaj se bo dogajalo do konca leta. :roll:
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Babsy
Začetnik
Začetnik

Torej če prav razumem se mi ni potrebno obremenjevati z višino akontacije, saj mi bodo le - to posredovali z dursa...

Obrazec pa že imam, samo tele akontacije so me skrbele... 12345ab najlepša hvala ste mi polepšali vikend!

Pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vaša naloga je le, da pribljižno ocenite vaše prihdoke in morebitne stroške ki jih pričakujete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Upam, da ste me prav razumeli. Vi se morate oglasiti na dursu in zaprositi za obrazec, oni to ne naredijo po uradni dolžnosti.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Še nasvet - ocenite minimalen dobiček; glede na večje stroške ob začetku poslovanja pa tudi ne bo sumljivo, če predvidite izgubo. lp
Babsy
Začetnik
Začetnik

Hvala za vaše odgovore, obrazec pa sem že imela doma, vpisala sem 1000 EUR dobička/davčna osnova, ker so mi svetovali da bi bilo to najbolje glede na dejavnost( prodaja prek pošte in interneta), čeprav bi bilo bolje da bi upoštevala nasvet starči, vendar sedaj je kar je...
Odgovori