podalšanje pogodbe za določen čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
romana82
Začetnik
Začetnik

podalšanje pogodbe za določen čas

Odgovor Napisal/-a romana82 »

Pozdravljeni,
zanima me kako je z podaljševanjem pogodbe za določen čas - koliko časa po zakonu ti lahko delodajalec podaljša pogodbo. kolegici so 2 leti podaljševali in ji je v aprilu potekla zadnja pogodba sedaj pa so ji ponovno podaljšali za 6 mesecev.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej preverite, ali gre za enako pogodbo, oziroma za delovno mesto. V tem primeru je zaenkrat to možno pri večjih delodajalcih za dve leti,(v prenovljenem zakonu ne vidim več določbe, da je ta doba tri leta za manjše delodajalce).

Tu je nekaj izjem, a mislim, da teh pri vas ni. Jaz bi se v vašem primeru obrnil na inšpektorat za delo (to še ni prijava!).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
romana82
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a romana82 »

hvala
majaslabe
Novinec
Novinec

ojla

Odgovor Napisal/-a majaslabe »

mene pa tudi zanima glede podaljševanja pogodbe. Namreč sem zaposlena v Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana, Nevrološka klinika. Zaposlila sem se 11.4.2007. Prva pogodba je bila do 11.10.2008, nato sem dobila novo podaljšanje isto za 6 mesecev do 11.4.2008, ta zadnja pa je isto za 6 mesecev do 11.10.2008. Zanima me naslednje, ali je res da ti lahko samo dvakrat podašajo, tretjič ti morajo pa dati pogodbo za nedoločen čas, ali se je medtem že kaj spremenilo

hvala za odgovor in lep pozdrav.
maja slabe iz ljubljane
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko - za male delodajalce še vedno velja prehodno obdobje; tudi za velike se je omejitev sklepanja pogodb za dve leti pričela šele s 01.01.2007, kar pomeni, da še lahko sklepajo do konca leta 2008. Do uporabe zakona 01.01.2007 pa je za njih veljal 3-letni rok (glejte 2. odstavek 237. člena).

237. člen
(postopno uveljavljanje časovne omejitve sklepanja pogodb
o zaposlitvi za določen čas)

(1) Dveletna časovna omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas po določbi drugega odstavka 53. člena tega zakona se začne uporabljati 1.1.2007 oziroma za manjše delodajalce 1.1.2010.

(2) V prehodnem obdobju, od uveljavitve tega zakona do roka iz prejšnjega odstavka, delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot tri leta, razen v primerih, ki jih določa zakon ter v primerih iz četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka 52. člena tega zakona.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala za objasnitev, ga Slovan!

Upam, da bodo do "razsvetlenja" (kot jaz sedaj na primer :spomezik: ) prišli tudi mnogi delodajalci. Čeprav sem iskal to določbo v novem ZDR, sem jo spregledal. A problem je velikkrat tudi v razumevanju pojma "isto delo", ali pa se za (skoraj) isto delo malce spremeni "isto delo"..

Za vse ostale, ki berete bolj pazljivo je čistopis ZDR (neuraden) tu: http://www.racunovodja.com/go.asp?stran=3179

PS.: Ob prazniku dela in pomenu ki ga je in ga še ima me je obšla misel, predvsem ko malce opazujem okli sebe, da bi se morali delavci ponovno boriti za 8 urni delavnik.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Mirko PS.: Ob prazniku dela in pomenu ki ga je in ga še ima me je obšla misel, predvsem ko malce opazujem okli sebe, da bi se morali delavci ponovno boriti za 8 urni delavnik.

Drži - še zlasti, ker bi s tem komu omogočili, da bi do taistih 8 ur prišel z druge strani (brezposelni). lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Seveda, s tedelavce bi moral marsikateri delodajalec plačati skladno z zakonom, tako pa se nadure plačujejo ... saj vejetno veste, na roko.
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Prehodno obdobje ?

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

slovan napisal/-a:Mirko - za male delodajalce še vedno velja prehodno obdobje; tudi za velike se je omejitev sklepanja pogodb za dve leti pričela šele s 01.01.2007, kar pomeni, da še lahko sklepajo do konca leta 2008. Do uporabe zakona 01.01.2007 pa je za njih veljal 3-letni rok (glejte 2. odstavek 237. člena).
Slovan, lepo prosim za pojasnilo: kaj to pomeni, da delavcu lahko še enkrat podaljšamo pogodbo o zaposlitvi za določen čas? Najprej smo ga zaposlili za 3 mesece, potem za 1 leto, sedaj pa bo pretekla pogodba.

Mu lahko še enkrat podaljšamo za 1 leto ali je bolje, da naredimo pogodbo za 9 mesecev, da ne presežemo omejitve 2 let?

Najlepša hvala za odgovor!

Lp, M.
Odgovori