Prosim za nasvet-pomoč:
V očetovem podjetju sem zaposlen od leta 1990 s pogodbo o zaposlitvi, direktor podjetja sem postal leta 1999, ko se je oče upokojil (sem vpisan v sodnem registru) in sem zaposlen s pogodbo o zaposlitvi normalno naprej za polni delovni čas (podlaga 001) tako kot vsa prejšnja leta, le da se je naziv delovnega mesta spremenil, tudi na ZZZS je bila posredovana sprememba. Oče je ostal 100% lastnik podjetja. Sedaj se želim zaposliti s pogodbo o zaposlitvi v drugem podjetju za polni delovni čas, v očetovem podjetju pa želim ostati poslovodja/direktor še naprej, vendar na podlagi nove pogodbe o poslovodenju.
Vprašanje:
1. ali se moram najprej na svojem ZZZS odjaviti iz obveznega zavarovanja z določenim dnem, ker me bo na novo prijavilo drugo podjetje v njihovem kraju, na njihovem ZZZS?
2. ali je potrebno karkoli spreminjati tudi v sodnem registru, glede na to, da ostajam direktor/poslovodja še naprej in se tam praktično nič ne spremeni, spremenila se bo samo pogodbena osnova za opravljanje dela v očetovem podjetju?
3. ali ima kdo kaksen vzorec pogodbe o poslovodenju, oziroma ali mi lahko kdo priporoča nekoga, ki se s takimi pogodbami ukvarja?
4. ali je še kaj pomembnega za urediti pri vsej tej "stvari", sem morda na kaj pomembnega pozabil?
5. v pogodbi želimo urediti vse okrog izplačil (povračila stroškov, dnevnice, vse v okviru uredbe vlade, potem izplačilo za določeno št. opravljenih delovnih ur,...) v tem primeru izplačevalec za moje izplačilo odvede le akontacijo dohodnine (ali se reče davek?) ali tudi kakšen pavšal za karkoli?
6. prosim za kakršnokoli pomoč, ker bi radi to speljali v skladu s predpisi in tudi izplačevali vsa izplačila tako kot je potrebno
Hvala že v naprej za odgovore.
LP Metka
Pogodba o poslovodenju
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni,
če ste direktor podjetja in ste ali se boste zaposlili v drugem podjetju morate najprej opraviti odjavo na zzzs iz vašega podjetja in se istočasno prijaviti v novem podjetju. Torej najprej je potrebno urediti zavarovanje.
Če ste v sodnem registru že opisani kot direktor potem kar se tiče registracije ni več potrebno urediti ničesar.
Pogodbo o poslovodenju lahko dobite na spletni strani .... ojoj, ne vem če lahko napišem spletno stran - reklama ??? Lahko pa mi date vaš e-mail, pa vam sporočim naslov.
Pri izplačilu morate na davčno oddati rek-1 obrazec vrsta dohodka 1108, pod zapor.štev. 111-drugi dohodki iz delovnega razmerja. Pri tem morate vpisati bruto znesek pod drugi delodajalec (zaposleni ste drugje) zato nimate splošne olajšave.
Plačate 25%dohodnine od bruto zneska ter 6% davek od bruto.
Obrazec oddate seveda na dan izplačila dohodka.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
Lep dan
če ste direktor podjetja in ste ali se boste zaposlili v drugem podjetju morate najprej opraviti odjavo na zzzs iz vašega podjetja in se istočasno prijaviti v novem podjetju. Torej najprej je potrebno urediti zavarovanje.
Če ste v sodnem registru že opisani kot direktor potem kar se tiče registracije ni več potrebno urediti ničesar.
Pogodbo o poslovodenju lahko dobite na spletni strani .... ojoj, ne vem če lahko napišem spletno stran - reklama ??? Lahko pa mi date vaš e-mail, pa vam sporočim naslov.
Pri izplačilu morate na davčno oddati rek-1 obrazec vrsta dohodka 1108, pod zapor.štev. 111-drugi dohodki iz delovnega razmerja. Pri tem morate vpisati bruto znesek pod drugi delodajalec (zaposleni ste drugje) zato nimate splošne olajšave.
Plačate 25%dohodnine od bruto zneska ter 6% davek od bruto.
Obrazec oddate seveda na dan izplačila dohodka.
Upam, da sem vsaj malo pomagala.
Lep dan