Pozdravljeni!
V lanskem letu sem imel odprt ("popoldanski") SP s prometom nekaj pod 25.000€, vendar žal skoncentrirano v zadnjem četrtletju (izplačila za celo leto nazaj). Ker so se kazale spremembe v redni zaposlitvi, sem SP zaprl in tako je ostalo do danes. Sedaj se je spet ponudila ugodna priložnost za SP, vendar bo "preteklih 12 mesecev" za dopolnitev 25.000€ nastopilo šele nekje novembra.
Ker sem normiranec, dejansko nimam nobenih pretiranih knjigovodsko-računovodskih obveznosti. In zaračunavanje DDV, pa čeprav ni preveč hudo za tistih 6 računov letno, mi je tako odveč.
Zanima me, ali z odprtjem novega SP z drugo dejavnostjo (povsem druga registracija) nadaljujem s tem 12 mesečnim obdobjem oz. na kaj se teh 12 mesecev opira:
a) 12 mesecev začne teči z dnem odprtja novega S.P.
b) 12 mesecev začne teči od 12 koledarskih mesecev nazaj
c) 12 mesecev začne teči od 12 mesecev poslovanja nazaj (torej se vmesna pavza december07-maj08 ne šteje)?
Hvala in lep pozdrav vsem mojstricam - mojstrom!
Andrej
Še en normiranec z DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Pozdravljeni!TITA napisal/-a:Pravilen odgovor na vaše vprašanje je pod a) tj. z dnem, ko odprete novi s.p.! Lp-TITA
Nekaj časa sem čakal na zahvalo za pogovor, dokler nisem od domačega davčnega urada (po posvetu z GDU) dobil navodilo, da se mi šteje zadnjih 12 mesecev ne glede na prekinjenost, novo registracijo itd. Ker sem zasebnik in kot tak nastopam z davčno številko, nikjer pa ne piše, da "ob registraciji novega s.p. se 25.000 ne šteje znova". Informacijo sem preveril tudi osebno na GDU v LJ in v začetku naslednjega tedna bom dobil še pisno potrdilo (čeprav pravijo, da bodo še 1x premislili).
Za odgovor in vaš trud se seveda vseeno zahvaljujem in upam, da mi boste še kdaj lahko pomagali z dragocenimi nasveti. Sploh zdaj, če bom zavezanec za DDV (obrazec imam še natiskan) - kaj vse me čaka, predvsem s stališča računovodstva in knjigovodstva. Ker sem normiranec, vodim le knjigo izdanih računov, torej enostavni seznam cca 10 letno izdanih računov. Kaj od knjiženja bo zdaj novega za DDV in podobno.
LP,
Andrej