Dodatek na delavno dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

mijaho
Novinec
Novinec

Dodatek na delavno dobo

Odgovor Napisal/-a mijaho »

Pozdravljeni!
Zaposlena sem v podjetju za katerega velja Kolektivna pogodba za dejavnost poslovanja z nepremičninami, ki določa, da delavcu pripada dodatek na delavno dobo v višini 0,5% osnovne plače in sicer za leta delavne dobe, ki so potrjena z vpisom v delavno knjižico.
Interni pravilnik podjetja pa določa, da delavec prejme dodatek v višini 0,5% osnovne plače in sicer za delavno dobo pri zadnjem delodajalcu. Tako prejemamo le 0,5% za vsako leto pri zdajšnjem delodajalcu in ne dodatka za vsa skupna leta delovne dobe.

Zanima me ali določila Internega pravilnika podjetja prevladajo nad določili Kolektivne pogodbe v primeru izplačila omenjenega dodatka. Oziroma ali bi morali prejemati dodatek za celotno delavno dobo in še dodatek za recimo temu "Stalnost", ki je omenjen v Internem pravilniku.
Imam 12 let skupne delavne dobe, pri zadnjem delodajalcu pa sem zaposlena od avgusta 2004.

Hvala in LP!
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Kolikor se jaz razumem na zakone in kolektivne pogodbe interni akt podjetja ne more prevladati zakona ali pa kolektivne pogodbe. Lahko jo samo dopoljnjuje. Torej delavcu po zakonu pripada dodatek za delovno dobo (skupno delovno dobo). Lahko pa delodajalec v svojem internem aktu (kar vi imate) opredeli še ostale dodatke kot npr. dodatek za stalnost (delovna doba pri aktivnem delodajalcu).
Jaz mislim, da vam pripadata oba dodatka.

Lep dan.
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Tako kot je napisala predhodnica, pripadata vam oba dodatka. Za delovno dobo 0,5% za vsako leto dela (minulo delo), ter 0,5% za stalnost pri zadnjem delodajalcu če je to opredeljeno v internem aktu. Ni varijante, da ne dobite za skupno delovno dobo, saj vse kolektivne pogodbe v Sloveniji imajo to napisano. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kaj o dodatku na delovno dobi govorijo različni predpisi:

1) Zakon o delovnih razmerjih v 129. členu določa, da delavcu pripada dodadek na delovno dobo. Višina dodatka se določi v kolektivni pogodbi dejavnosti.

2) Vaša kolektivna pogodba v 47. členu določa, da delavcu pripada dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5% od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto delovne dobe.

3) Interni pravilnik, četudi ima naravo podjetniške kolektivne pogodbe, ne more odmeriti zaposlenemu manjšega dodatka kot je 0,5% od osnovne plače. Tako delodajalec v vsakem primeru krši kolektivno pogodbo, ker vam ne odmeri dodatka z upoštevanjem celotne delovne dobe, temveč vam upošteva le delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.
Kolikor je v pravilniku določen zgolj dodatek za "stalnost", lahko zaposleni zahtevate, da upošteva določila vaše kolektivne pogodbe in vam odmeri pravice na podlagi celotne delovne dobe. S tem pa seveda ni nujno, da bi v popravljenem pravilniku dodal še dodatek na "stalnost". Minimum je dosežen že pri upoštevanju 0,5% dodatka na določeno osnovo.

LP
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Delovna doba

Odgovor Napisal/-a mat.jas. »

:shock:
Delovno pravno zakonodajo dokaj dobro poznam in lahko povem, da Zakon o delovnih razmerjih je ZAKON, ki velja za vse zaposlene v Sloveniji in ne glede na kolektivne pogodbe in druge splošne akte delodajalca ne more biti manj ugodno, kot to narekuje in določa ZDR.
Tudi če v vašem internem aktu piše karkoli, ne sme biti slabše, kot to določa ZDR. Tako vam pripada 0,5% na skupno delovno dobo in ne pri zadnjem delodajalcu.
Predlagam, da se obrneš na Inšpektorat za delo, ki ti bodo lahko pomagali.

LP Matjas
:spomezik:
ajnos
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ajnos »

V ZDR nikjer ne piše, da je ta dodatek 0,5%, pač pa da to urejajo kolektivne pogodbe na ravni dejavnosti.

Ali je KP za trgovino še v veljavi

LP
A
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Delovna doba

:o
Samo v vednost.
Prelistaj ZDR 129. člen in 238. člen......
Tukaj lepo in jasno piše glede dodatka za delovno dobo- 0,5%. Tudi, kako se lahko dodatek določi v kolektivni pogodbi.
:lol: :lol: :lol:

LP Matjas
ajnos
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ajnos »

V življenju so še hujše stvari, kot to da spregledam en člen v ZDR, zato res ni potrebno toliko mimike :sklovn:

Vseeno hvala za opomnik ( res sem prehitro postavila vprašanje) in dobrodošli na forumu v pogovoru zainteresiranih.

LP
A
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kako pa sicer "beremo" omenjeni člen:

238. člen
(dodatek za delovno dobo)

Delavci, ki imajo ob uveljavitvi tega zakona dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5% od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto delovne dobe, ohranijo tak dodatek, ne glede na višino dodatka, določeno s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, razen če je s to pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi določen višji dodatek.

Zakon je pričel veljati 01.01.2003.

LP
mijaho
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mijaho »

Hvala vsem za komentarje-z njimi sem dobila potrditev, da pravilno berem zakone in lahko zahtevam, kar mi priprada! Lp
accord
Novinec
Novinec
Kraj: RADLJE OB DRAVI

Dodatek k delavni dobi

Odgovor Napisal/-a accord »

zdravo
jaz mam pa tak problem...v podjetju sem zaposlen 8let in do danes ni bilo prikazanega dodatka za delovno dobo (dodatka tudi nisem dobil) ! sedaj bodo pri tej plači uredili ,samo papirno seveda(dodatek bo prikazan,sam jaz nebom dobil kaj več od tega-zmanjŠal mi bo stimulacijo prikazal dodatek in to je to....)
zanima me kako se lahko temu zoperstavim ,ker pravno in niti z zakoni nisem dobro podkovan...
za odg.se zahvaljujem vnaprej lp

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
LP JANI
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dodatek na delovno dobo

Živjo Jani!

Dodatek na delovno dobo po ZDR pripada vsakemu, ki je v delovnem razmerju. Jaz bi se na tvojem mestu obrnil na Inšpektorat za delo in delodajalca prijavil. Imaš konkreten dokaz- plačilno listo, od koder je razvidno, da dodatka za delovno dobo nisi prejemal. Le na takšen način boš dobil pošteno in korektno plačan dodatek na delovno dobo. To, da ti bo vzel stimulacijo in nato dobiš dodatek na delovno dobo ni po zakonu.
Zanima me, ali si edini zaposleni ali vas je več? Če vas je več, verjetno nisi edini, ki ne dobi plačan dodatek na delovno dobo.

LP Matjas
:)
Odgovori