Registracija za DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Babsy
Začetnik
Začetnik

Registracija za DDV

Odgovor Napisal/-a Babsy »

Pozdravljeni!

Zanima me kdaj je prvič potrebno oddati obračun DDV-ja, če se želimo registrirati za DDV... bom kar na primeru...

Trenutno nismo davčni zavezanci in smo s poslovanjem šele začeli, sedaj pa bi radi vložili zahtevek za identifikacijsko številko, vendar nismo čisto prepričani kdaj moramo oddati prvi obračun... ?!
Nam mogoče na odločbi določijo dan, s katerim postanemo davčni zavezanec in potem od tam dalje obračunavamo DDV ali je to potrebno storiti še za prejšnji mesec, ko še nismo imeli ID...?

Že vnaprej hvala za odgovore in lep pozdrav od popolnoma zmedene B!
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Ko se na davčnem uradu priglasite za ddv zavezanca vam le-ta izda odločbo na kateri napišejo s katerim datumom boste postali ddv zavezanec.
Od tega datuma dalje začnete obračunavati ddv na vaših izdanih računih, prav tako pa imate pravico do odbitka vstopnega ddv. DDV-O obrazec morate oddati za obdobje od datuma registracije dalje. Prvih 12 mesec po registraciji ste avtomatsko mesečni davčni zavezanec.
Se pravi, če npr. postanete davčni zavezanec z 10.06.2008 morate oddati ddv-o obrazec za mesec junij 2008 najkasneje do 31.07.2008.

Lp
Babsy
Začetnik
Začetnik

Hvala za tako popoln odgovor...sedaj mi je pa vse jasno!

Lep pozdrav!
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Manca »

preden se prijavite za ddv zavezanca ugotovite če se splača

- če imate pretežno končne potrošnike - ste bolj konkurenčni, če niste davčni zavezanec
- če nameravate kupovati osnovna sredstva - pol se le dajte
- obstaja tudi možnost ddv po plačani realizaciji - recimo, če ti izstaviš račun in ti ga podjetje ne plača - potem za ta račun ne rabiš plačat ddv dokler ti kupec ne plača računa... spet pa si ti ne smeš odbiti ddv od računa, ki ga nisi plačala...

lp :mrgreen:
Babsy
Začetnik
Začetnik

Hvala Manca, glede na to da je osnovna dejavnost prodaja prek interneta in po pošti se mi je najprej zdelo logično da se priglasimo za davčne zavezance, vendar se mi pa po drugi strani zdi popolnoma nesmiselno...v prvi vrsti zato ker v letošnjem letu ne bomo presegli meje, kot drugo ne bomo ravno najbolj konkurenčni in še in še...

Pozdrav!
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

samo, če nisi storitveno podjetje, pol je verjetno bolje, da se prijaviš v sistem ddv.

če imaš prodajo preko interneta - po moje so to stvari, ki jih ti nabavljaš z davkom. davek bi si lahko odbila... jah, nič. saj ga moraš zaračunat tudi. tukaj ti pride isto.

velika razlika pri prijavi v sistem je samo pri storitvah. tako da je tebi isto, če si v sistemu ali ne. oziroma bolje verjetno da si, ker si boš sigurno kupla tudi kako osnovno sredstvo.
Babsy
Začetnik
Začetnik

Kar se tiče osnovnih sredstev bo samo računalnik (cca. 600 eur) in program (cca. 1500 eur), tiskalnik pa ne presega 400 eur tako da gre pod DI, vse ostalo se mi zdi trenutno nepotrebno, glede na to da smo šele na začetku in moramo paziti na vsak odtok denarja...

Torej če sem davčni zavezanec bi lahko pri teh osnovnih sredstvih odbila davek, če pa nisem zavezanec potem se mi celotna vrednost os ( z DDV) amortizira, torej je večja tudi amortizacija in nisem ravno veliko izgubila razen prvotne velike naložbe... Se mar motim?
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

stvar pri tebi je samo v tem:

kupiš stvar za nadaljno prodajo z ddv - in si ga odbiješ
prodaš stvar z ddv
---------------------------
če poenostavimo in ni marže, količine enake.. si na nuli

kupiš osnovno sredstvo - si odbiješ ddv od računalnika, tiskalnika, programa - to znese skupaj 416,66 EUR

če si zavezanec za ddv imaš ta denar v "dobrem".

imaš pa prav - celotni znesek teh sredstev ti gre v stroške, ali direktno ali preko amortizacije. :sodobren: in imaš zato manj dobička...

imaš pa tudi malo več papirologije, če si zavezanka...

veliko sreče v poslu :ssirok:
Babsy
Začetnik
Začetnik

Hvala Manca tudi vam želim veliko uspehov in lepih dni!
RETIM
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a RETIM »

Če poslujete šele prvo leto in ne dosegate oziroma ne boste presegli 25.000,00 € v 12 mesecih je najboljše, da se ne registrirate še. Prvo leto poslovanja je lahko zelo nepredvidljivo. Registrirajte se šele takrat, ko boste izpolnili pogoj.
Če se registrirate prostovoljno potem morate biti ddv zavezanci 5 let.

lp
Babsy
Začetnik
Začetnik

Hvala Retim, se strinjam z vašim postom... 5 let je dolga doba, tako da smo se odločili da bomo raje počakali...
Odgovori