V letu 1998 smo začeli graditi nepremičnino - poslovno zgradbo. Gradnja se je v lanskem letu iztekla, začela pa so se notranja dela (osvetlitev, predelne stene, ožičenje,...). Do danes so dela dokončana do te mere, da smo poslovne prostore uspeli oddati v najem štirim podjetjem.
Smatram, da je sedaj že skrajni čas, da nepremičnino v gradnji (konto 027)ovrednotim in prenesem med zgradbe (konto 0210). Pri tem pa se mi pojavlja vprašanje, kaj oz. kateri dokument je tisti, ki mi daje pravico, da od tistega dne je ta nepremičnina zgradba - ali je to primopredajni zapisnik gradbenika, vpis v zemljiško knjigo, uporabno dovoljenje, ...drugo??
Pri tej novogradnji se tudi vedno znova sprašujem, kaj oz. katere račune naj vključim v vrednost zgradbe, kaj knjižim kot opremo oz. "klasična osnovna sredstva" in kaj je navaden strošek (konto 40,41,..).
Hvala vsem za pomoč!!
Prenos nepremičnine v gradnji med poslovne zgradbe
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Po mojem bo še bolje, da sami napravite zapisnik o pričetku uporabe. Vse izdatki, ki so nastali v zvezi z gradnjo pred datumom uporabe, dajte na 040. Stroški vzdrževanja nastanejo po tem datumu. Saj je vse povečevalo nabavno vrednost objekta. Razen seveda stroškov elektrike, vode... .
Tako jaz razumem to stvar.
Mirko
Tako jaz razumem to stvar.
Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt: