Izračun zavarovalne osnove?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Izračun zavarovalne osnove?

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Da dobimo novo osnovo za obračun prispevkov za s.p. se osnova za obračun le teh izračuna tako, da vzamemo iz davčnega obračuna razlika med prihodki in odhodki (zap.9) ter jim prištejemo obračunane prispevek za leto 2007. Če pa s.p. ni posloval celo leto je potrebno dobiček pod zap.9 preračunati na celo leto in k temu prišteti obračunane prispevke. Tako sem izračunaval do sedaj. Na DURS-u pa mi je povedala, da je potrebno k dobičku pod zap.9 prišteti obračunane prispevke in to preračunati na celo leto.
Nič več mi ni jasno, zato bi prosila če mi kdo lahko pove kaj je prav in kje točno to piše. Izračun, ki sem ga dosedaj uveljavljala, imam stiskan iz DURSove strani vendar za leto 2005, ali se je vmes kaj spremenilo??

Najlepše se vam zahvaljujem za pomoč, NINA :x
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove (Ur.l.RS 49/2006) in sprememba pravilnika (Ur.l.RS 38/2007):

- 1. odstavek 4. člena pravilnika: doseženi dobiček iz 4. odstavka 2. člena tega pravilnika se na podlagi davčnega obračuna določi tako, da se znesku razlike med davčno priznanimi prihodki in odhodki prišteje znesek prispevkov za socialno varnost..... Pojem doseženega dobička za izračun zavarovalne osnove torej ni tisti dobiček iz zaporedne 9, temveč je korigiran za prispevke

- 4. odstavek 4. člena: Ne glede na prvi odstavek tega člena se doseženi dobiček, ugotovljen na podlagi obračuna davka, ki se ne nanaša na celotno davčno leto določi tako, da se doseženi dobiček, ugotovljen v skladu s prvim odstavkom tega člena, preračuna na letno raven. Preračun se opravi na naslednji način:
D1= (Dn/n) x 12 = Dn pomeni doseženi dobiček, določen na podlagi davčnega obračuna = to pa je znesek, ki ste ga ugotovili na način iz 1. odstavka 4. člena.

Pomeni, da ima referentka prav. Preračun na letno raven se nanaša tako na razliko med davčno priznanimi prihodki in odhodki kot tudi na prispevke za socialno varnost (tudi višina teh prispevkov se nanaša na obdobje, ki je krajše od enega leta).

Pravilnik se je spremenil v letu 2006 in v letu 2007 (kar pomeni, da je izračun iz leta 2005 že malo zastarel).

LP
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Najlepša hvala za odgovor, sem tudi sama preštudirala ta zakon in ugotovila, da ITAK da ima refernetka prav. No ja vseeno sem preverila.

Lep dan želim NINA
Odgovori