Imam en problem. Oče ima s.p. in sin d.o.o.. Sedaj hoče oče sinu prepustiti tisti del osnovnih sredstev, ki jih sin uporablja pri svoji dejavnosti. Seveda imam seznam in sedanjo vrednost teh osnovnih sredstev. Zanima me pa ali ko bo s.p. izdal račun d.o.o. za ta osnovna sredstva je verjetno s.p. tudi zavezan plačilu ddv-ja. Gre za kar velik znesek zato me zanima kakšen je postopek.
Po mojem mora biti račun z prilogo teh osnovnih sredstev ter seveda obvezno plačilo ddv-ja.
1/ Če je s.p. zavezanec za DDV, potem je vsekakor treba obračunati in plačati tudi DDV. Za d.o.o. je vhodni ddv.
2/ Paziti je treba po kakšni ceni se bodo OS prodale. Po 17.čl.ZDDPO-2 sta očetov s.p. in sinov d.o.o. povezani osebi, zato je treba upoštevati transferne cene.
3/ Paziti je treba na eventuelno uveljavljane olajšave v preteklih letih in jih konec leta vrniti v obračun, če še ni potekel 3-letni rok od uvaljavitve.
Upoštevati morate tržno vrednost: ta je lahko večja ali pa manjša od sedanje/knjigovodske vrednosti osnovnega sredstva.
Kje piše o roku treh let pri odtujitvi in poračuna davčnih olajšav za investiranje: V zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb (77. člen prehodne določbe, ki se nanaša na zakonodajo, ki je veljala pred uveljavitvijo zakona od 01.01.2007 dalje).
Od 01.01.2007 ne velja nič, ker v tem letu (v letu 2007) ni bilo olajšav za investiranje (pomeni, da so samo še prenešene olajšave iz preteklih let - npr. odtujitev osnovnih sredstev v letu 2008, za katere smo uveljaljali investicijsko olajšavo v letu 2005 ali 2006/torej še ni preteklo tri leta).
Pač pa bo to veljalo ponovno od 01.01.2008 dalje, saj bodo lahko gospodarske družbe, s spremembo Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ponovno uveljavljale investicijsko olajšavo.
Poglejte novi 55.a člen Zakona (Ur.l.RS 76/2008).