V zvezi z osnovnim kapitalom pa me zanima še sledeče.
Ko je bila družba ( d.o.o. ) ustanovljena, sta dva družbenika vplačala takrat zakonsko minimalno velikost osnovnega kapitala. Nato smo od leta 1994 naprej vsako leto poslovali z dobičkom, ki ga vsako leto pustimo nerazporejenega. Leta 2000 smo za vsoto nerazporejenih dobičkov iz leta 94,95,96,97,98 povečali osnovni kapital. Leta 2003 pa smo za vsoto nerazporejenih dobičkov leta 99, 00 in 01 oblikovali rezerve za lastne deleže. Med nerazporejenimi dobički ostaneta dobička iz leta 02 in 03.
<b>Ne vem pa kaj lahko oz. kaj mora družba narediti z revalorizacijskim popravkom osnovnega kapitala in revalorizacijskim popravkom prenesenega dobička</b>, ki se je obračunaval še v prejšnjem sistemu vsako leto na vsako leto. Knjižene imam na kontih 940 in 943 (saj je prav, a ne?) in <b>so se nabirali od leta 1994 </b>in se jih je nabralo za kar lepo vsoto.
Ali bi jih morali že zdavnaj razporediti ( tako kot sam dobiček ) ali jih lahko pustim tam kjer so do nadaljnega.
Vsak vaš odziv bo dobrodošel, ker bi si končno rada prišla na jasno v zvezi s kapitalom.
Kaj narediti z bivšimi revalorizacijskimi popravki
Moderator: Mirko Zbačnik
Ups, ja, res je bilo tako. Ampak jaz imam revalorizacijski popravek osnovnega kapitala (ki ga edinega še imamo) kar na 94 in ga tudi v bilanci stanja pišem pod AOP 065, pa mi do sedaj še ni nobeden nič rekel. Bo bolj pravilno tako, kot pravi Yuna, ampak tisti zneski potem malo zameglijo sliko pravih kapitalskih kategorij.
Sanja, strinjam se z vami in imam tudi sama tako knjiženo, vendar je res, da smo morali po stanju 1.1.2002 v skladu s SRS 8.53 vse revalorizacijske popravke, razen revalorizacijskega popravka osnovnega kapitala, prenesti na 92. Novi kontni plan ima še vedno prevrednotovalne konte v skupini 94, kamor naj bi knjižili zneske za ohranjanje kupne moči kapitala, kadar bi se tečaj euro v koledarskem letu povečal za več kot 5,5%. Enak namen torej, samo od 1.1.2002, če bi nastale take okoliščine. Meni se tisti prenos ni zdel smiseln. LP Alena