Nakup poslovnih prostorov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Nakup poslovnih prostorov

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Pozdravljeni!

Podjetje je kupilo od drugega podjetja (povezane osebe) poslovne prostore (nekaj pisarn, skupno z delom sanitarij in sorazmernim deležem skupnih prostorov v poslovni stavbi, s sorazmernim delom zemljišča). Te poslovne prostore imamo namen adaptirati in jih potem dati v najem ali mogoče v prodajo.

Prosim pomagajte mi pri razmišljanju in knjižbah!

Nabavo poslovnih prostorov knjižim na Naložbene nepremičnine, vrednotene po modelu nabavne vrednosti (glede na to, da imamo tako vodene tudi skladiščne prostore, katere dajemo v najem) (Izbrani model mora podjetje uporabljati za vse naložbene nepremičnine. VIR: konti, knjižbe, protiknjižbe - ***** *****.
Pomeni, da model nabavne vrednosti omogoča amortiziranje in slabitev naložbenih nepremičnin.

Zanima me, ali je res po modelu nabavne vrednosti dolžno ločeno izkazovati vrednost zemljišča in vrednost zgradbe, pri čemer oboje evidentira na analitična konta 010 zemljišče in 010- zgradba

torej nabava dela nepremičnine:

010 D/ kaj je protiknjižba, glede na to, da to ni faktura 220 ampak kupoprodajna pogodba?

Ali je pravilneje, kar mislim da je, da knjižim na
027 D/kaj je protiknjižba glede na to, da to ni faktura 220 ampak kupoprodajna pogodba?
Mislim, da se na kontu 027 lahko izkazuje tudi pridobivanje naložbenih nepremičnin. Ko bo pa končana oz. usposobljena za uporabo, pa bomo zmanjšali vrednost na kontu 027K/021D

Podjetje bo te prostore adaptiralo. Se pravi, da bom na kontu OS v pridobivanju zbirala poleg vrednosti prostorov iz kupoprodajne pogodbe vse dobave v zvezi z adaptacijo po nabavni vrednosti, DDV si bomo odbili. Na koncu bo nabavna vrednost prostorov povečana za vse dobave adaptacije

torej nabava ob adaptaciji:
027D/220K/160D

Kdaj se takšni prostori dajo v uporabo?
-Prvi dan v preteklem mesecu ko so usposobljeni za uporabo (adaptirani)
-Prvi dan v naslednjem letu ko so usposobljeni za uporabo (adaptirani)
-Prvi dan v naslednjem mesecu, ko se v resnici začnejo uporabljati (adaptirani)?
Ali bi morala narediti kaj drugače?[/img]

Prosim za pomoč in knjižbe!

Hvala in lep dan še naprej!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

- Naložbena nepremičnina se med pridobivanjem "nahaja" na osnovnih sredstvih v pridobivanju (glej SRS 6.24 in 1.62) ;
- za merjenje naložbenih nepremičnin po pripoznanju mora podjetje za svojo rač. usmeritev izbrati model vrednotenja (glej SRS 6.10). ki ga uporablja za vse naložbene nepremičnine;
- če se naložbena nepremičnina meri po modelu nabavne vrednosti se zanjo uporablja tudi SRS 1 in SRS 13.28: zemljišča in zgradbe so ločljiva sredstva......, kar pomeni, da morate ločeno izkazati zemljišče (ki se ne amortizira) in zgradbo. Pri tem upoštevajte tudi SRS 1.52 (če je etažna lastnina......); in pojasnilo 1 k SRS 1: najemi in amortiziranje zemljišč in zgradb (velja od 01.01.2006 dalje);
- amortizacija se prične prvi dan naslednjega meseca potem, ko je razpoložljivo za uporabo (SRS 1.22.) Kdaj je razpoložljivo za uporabo: ko je gradnja končana, ko je pridobljeno uporabno dovoljenje, ko pričnete ustvarjati prihodke??? itd. (torej je več situacij, ki vplivajo na to kdaj je nepremičnina razpoložljiva za uporabo);
- za evidentiranje obveznosti do dobavitelja ni potrebna samo faktura, na ta konto evidentiramo tudi obveznosti, pri katerih je sklenjena le pogodba. Če ima pogodba vse elemente, ki so potrebni z vidika DDV-ja, potem pogodba nadomešča račun: 027/220. Na ta konto boste eivdentirali tudi kasnejša vlaganja (tako kot ste predlagali). In ko bo razpoložljiva za uporabo (prenos na naložbene nepremičnine): 01 analitika za zemljišče in zgradbo/027. Kolikor pa bo nepemičnina namenjena prodaji (po adaptaciji) jo boste prenesli na konto skupine 67 (nekratkoročna sredstva namenjena prodaji).

Dodatno preberite SRS 1 in SRS 6. Tam boste našli še preostale odgovore: kot npr. razporeditev vrednosti na njegove dele, ki imajo različne dobe koristnosti (SRS 1.11.).....

LP
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Slovan, najlepša hvala za odgovor. Ste mi kar olajšali delo in nekako prihranili čas, da bom vedela prebrati kje kaj o tem.
Kot sem že napisala zgoraj, je pogodba v smislu kupoprodajne pogodbe, katera vsebuje davek na promet nepremičnin, sicer pa vsebuje vse podatke o kupcu in prodajalcu in predvidevam da jo knjižim ravno tako na 220 K.

Še enkrat vam hvala in lp.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Nakup poslovnih prostorov

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi sam sem pred dilemo. Stranka bo kupila stanovanje, ki naj bi ga kasneje prodala, predtem pa mogoče tudi dajala v najem.

Če prav razjmem, ko je stanovanje usposobljeno za uporabo, ka evidentiram PO SRS 1 v razredu 0 - ko pa je namenjeno prodaji, ga dam na konto 670. A je to takrat, ko se mi odločimo za prodajo, ali ko že imamo znanega kupca? Namreč takrat se ustavi tudi amortizacija, kar je pa nesmislelno, če se stanovanje še uporablja oziroma je namenjeno dajanju v najem?

PS.: Upam, danisem vsega "zbrklal". :oops:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nakup stanovanja,pri katerem smo že ob nabavi določili njegov namen in ki ga ne bomo dograjevali/adaptirali, evidentiramo glede na določen namen:
- če bo namenjeno prodaji je to zaloga blaga in jo temu primerno evidentiramo;
- če bo namenjeno prodaji in ga bomo še obnavljali kot zalogo, bomo vse spremembe evidentirali kot zalogo in povečanje zaloge;
- če bo stanovanje namenjeno dajanju v najem, je to naložbena nepremičnina, vendar če bomo nepremičnino obnavljali jo do usposobitve za uporabo (in prenos na naložbene nepremičnine) izkazujemo kot osnovno sredstvo v pridobivanju;
- po usposobitvi za uporabo se odločimo za model vrednotenja: po modelu nabavne vrednosti ali po modelu poštene vrednosti..

Kolikor pa ob sami nabavi še ne vemo kaj nam bo nepremičnina predstavljala (pri stanovanju je najbrž lažje določiti že ob nabavi njegovo namembnost) in je tudi ne bomo lastniško uporabljali (torej kot osnovno sredstvo) je še vedno bolje da je izkazana na skupini 67....
Opredelitev bodočega namena nepremičnine že ob sami nabavi je prav tako pomembno iz stališča obračuna DDV-ja!

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Hvala. Namreč podjetnik ima željo kupiti stanovanje, pa še sam ne ve kaj dejansko bi z njim.Verjetno bo res najbolje, da ga evidentiram na kontu 670. Za kaj več bom moral počakati na dejanja. Sicer gre za samostojnega podjetnika, a ker verjamem, da se bo odločil za model nabavne vrednosti (nasploh vsi neradi komplicirajo(mo)).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori