Prosim vas za pomoč. Konec avgusta bom zaključila redno delovno razmerje ( 40 ur tedensko ) pri starem delodajalcu. S 1.9.08 začenjam redno zaposlitev za polovični delovni čas (20 ur tedensko) pri novem delodajalcu. Otrok že ima 3 leta. Kaj narediti za zavarovanje drugih 20 ur. Imam več možnosti.
1) Odpreti s.p. za polovico (20 ur) in sem tako zavarovana zdravstveno in PIZ za drugo polovico
2) se zavarovati kot občan, torej si plačevati sama prispevke(polovične)
3) se dogovoriti z novim delodajalcem za 21 ur tedensko in potem se za drugi del zavarovati kot popoldanski(dopolnilni) sp, to bo verjetno težko, ker je javna ustanova.
Zanima me, če sem si prav izračunala za 1) približno 140 eur za min plačo+acc dobička? Če kdo ve koliko pride polovično zavarovanje kot občan? Za 3) varianto so mi rekli na davčni da je pavšal okoli 30 eur+acc dobička.
Malo želja, morda se da. Me lahko mož zdravstveno zavaruje preko njega za 4 ure (kot vzdrževani družinski član) in mi ostane potem samo prispevki za pokojninsko v primeru, da imam samo redno zaposlitev s skrajšanim delovnim časom?
Upam, da bo kdo pri volji in odgovoril. Se vam zahvaljujem. lp
polovični s.p. ali prispevki občana
Moderator: Mirko Zbačnik