s.p. - poslovni prostori

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tamburina
Novinec
Novinec

s.p. - poslovni prostori

Odgovor Napisal/-a tamburina »

Živjo,

sem nova na vašem forumu, zato se že vnaprej opravičujem, če je bila ta tema že odprta ... Zanima me naslednje: imam s.p., pisarno imam doma. Zdaj se počasi selimo in bi imela v novi hiši prav tako pisarno. Se pravi, imam lahko dve pisarni v različnih krajih Slovenije?
Drugo vprašanje: ker se selimo, bom dala veliko opreme na račun firme - kakšni so kaj davki na osnovna sredstva pri prehodu iz s.p.-ja na d.o.o.?
Pa še tole: tam, kamor se selimo, še nimamo hišne številke. Lahko vseeno vzamem račun na firmo, ker bom v roku dveh mesecev tam odprla pisarno?

Toliko zaenkrat ... Najlepša hvala za odgovor!

Tamburina
Bee
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Koper
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Bee »

Lahko imate dve pisarni, na eni lokaciji boste imeli sedež, na drugi pa poslovno enoto. To si morate urediti na Dursu - odpret poslovno enoto.
Račun seveda lahko vzamete na s.p. seveda če je to strošek povezan z dejavnostjo s.p.ja.
Ko boste pridobili hišno številko, boste verjetno selili tudu sedež s.p., tako da ni problema. Na stari lokaciji pa ostane poslovna enota, če bo tam dejansko še ena pisarna, ali pa tudi nič.
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Re: s.p. - poslovni prostori

Odgovor Napisal/-a Manca »

Zanima me naslednje: imam s.p., pisarno imam doma. Zdaj se počasi selimo in bi imela v novi hiši prav tako pisarno. Se pravi, imam lahko dve pisarni v različnih krajih Slovenije?

seveda. uredi se lahko na vstopni točki VEM. samo doda nov poslovni prostor.
lahko pa obračunavaš "prevoz na delo", če se voziš iz ene pisarne v drugo. to je znižana kilometrina, ki se je avgusta spremenila. prej je bila 0,15 EUR, zdaj 0,18 EUR - v glavnem ne smeš ta veliko kilometrino.

Drugo vprašanje: ker se selimo, bom dala veliko opreme na račun firme - kakšni so kaj davki na osnovna sredstva pri prehodu iz s.p.-ja na d.o.o.?

spremenila boš sp na d.o.o.? prvo se dobro pozanimaj pri kakšnem računovodji. vprašanje je malo bolj kompleksno. malo preštudiraj, kakšni so plusi za sp in minusi, ter za d.o.o. kaj dobiš...
po moje, če nimaš nekega riskantnega posla (doo je vseeno bolj simpatičen zaradi tega, ker odgovarjaš samo s svojim vložkom - manjši riziko - čeprav se je zakon o prisilni itd. tudi spremenil, tako da lahko že po novem tudi v kakšnih določenih primerih, izpulijo spodnje perilo tudi lastniku doo).
pri sp-ju je to dobro, da lahko dviguješ denar koliko hočeš. je pa spet tukaj dohodninska lestvica, ki nobenemu ni simpatična.

aha, pa še to: marsikdo ima odprt s.p. in odpre še d.o.o. - ne zapre s.p.... država tako dobi.... :evil:

Pa še tole: tam, kamor se selimo, še nimamo hišne številke. Lahko vseeno vzamem račun na firmo, ker bom v roku dveh mesecev tam odprla pisarno?

ta druga pisarna ti je samo poslovna enota. račune moraš prejemati na originalni naslov, ki ga imaš do sedaj. na računu pa je lahko samo pripisano, da je material za PE PISARNA 2.
Če boš pa celi sedež preselila na novo lokacijo, pa pač spremeniš na davčni na nov naslov. In ti je potem druga pisarna PE PISARNA STARA.
V glavnem - računi morajo biti naslovljeni na naslov, ki je na odločbi od DURS-a oz. na AJPES-u imaš prijavljen naslov.
tamburina
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tamburina »

super, hvala.

Glede prehoda na d.o.o. - o tem razmišljam, ker bom letos padla v najvišji razred pri davkih :S

drugače pa ne, nimam riskantnega posla, ukvarjam se s prevajanjem.

Saj ne vem niti sama, ali bi prestopila v d.o.o. ali ne. Ampak slišala sem, da so davki na osnovna sredstva pri prestopu iz s.p. na d.o.o. visoki, jaz pa bom prav zdaj urejala novo pisarno in mi bo šlo kar veliko stvari med osnovna sredstva.

lp
Odgovori