Spet imam eno vprašanje, sicer sem prebrskala na to temo že cel forum, pa nisem našla odgovora.
Torej: sklenili smo pogodbo za finančni leasing za opremo. Vem, da bi lahko računala amortizacijo - ampak pri tem se mi pojavi vprašanje: v pogodbi je člen, ki določa, da če ne plačamo zadnjega obroka, moramo opremo vrniti, če zadnji obrok plačamo, postane naša last. Ker še ne vemo, kako se bomo odločili, ne vem ali naj to opremo zavedem v OS in računam amortizacijo ali naj počakam na potek pogodbe ?
Ta situacija se mi zdi kot neka mešanica med finančnim in poslovnim leasingom.
finančni leasing
Moderator: Mirko Zbačnik
V lizing pogodbah je vedno tako, da lastništvo preide šele s plačilom zadnjega obroka. Vendar jaz mislim, da si kljub temu obračunavate amortizacijo, saj sredstvo uporabljate, iz naslova te uporabe nastajajo prihodki, zato je smiselno dajati amortizacijo med stroške, ker so ti nujno potrebni za ustvarjanje prihodkov. Ravno zaradi tega določila ''prehod lastništva ob plačilu zadnjega obroka'' je ponavadi amortizacijska doba nekako usklajena s trajanjem lizinga - vsaj kjer se to da v primerjavi z davčnimi stopnjami, če ne želimo komplikacij z davčno nepriznano amortizacijo, odloženimi davki itd. itd.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Vseeno obračun amortizacije, ki je nekak približek plačanim obrokom... ker plačani obrok ni nič drugega kot neka vrsta najemnine, saj gre za ''finančni najem'', s tem da poleg najemnine plačujete še strošek obresti. Tudi če bi imeli navaden poslovni najem (kjer sredstvo prav tako ni vaša last), se najemnina daje med strošek. Logika je po mojem mnenju zelo podobna.
Naty