Ponovno enoosebni d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Ponovno enoosebni d.o.o.

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Na to temo imam še eno vprašanje oziroma me zanima, kaj mislite:
prevzela sem računovodstvo za enoosebni d.o.o.. Prejšnji računovodski servis je za edinega lastnika obračunaval in izplačeval plačo, v bruto znesku 762 €. Pogledala sem prijavo in videla, da je prijavljen pod šifro 040. Zdaj sem pa v dilemi: ali še naprej obračunavati in izplačevati plačo ali preiti na obračunavanje zgolj prispevkov ter lastniku honorar izplačevati po pogodbi o poslovodenju? Najbolj me seveda ''žre'' to, da moram lastnika vznemirjati s spremembami in s tem, da prejšnje računovodstvo najbrž ni naredilo čisto prav. Kaj mi lahko na davčni očitajo v primeru pregleda, če še naprej obračunavam in izplačujem plačo lastniku?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Jaz bi šel na prispevke in pogodbo, še zlasti ker je v določenih intervalih glede na lestvico po razredih za naslednje leto ugodnejša obdavčitev tudi dolgoročno. Na primer:
: do 1.300 E bruto mesečno je prispevkov kot pri bruto plači 800 E.
lp
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Predlagam, da letošnje leto zaključite po starem, nato pa od 01.01.2009 naredite novo
pogodbo in greste tako kot je prav.
Gordana
KLEMENK
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a KLEMENK »

Jaz sem zaradi te šifre 040 zgubila stranko - enoosebni d.o.o., ker je lastnik bil prepričan, da mu moram obračunavati plačo. In ker to po mojem ni bilo prav, je drugo leto našel nov računovodski servis!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

In ta računovodski servis mu je obračunal plačo?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Zakaj pa ne, če mu je ukazal (pismeno, po predhodni obrazložitvi) in plačal? lp

PS Še zlasti v tej zadevi, ko se ve, da ima vsaka enota zzzs, piz in durs drugačno stališče.
Gordana
Računovodja
Računovodja

Danes sem imela inšpekcijski pregled inšpektorata za delo, in sem jih mimogrede vprašala tudi za te šifre 040. Odgovorili so mi, da oni sploh to ne kontrolirajo, vkolikor
gre za lastnika podjetja. Torej ostane samo ZPIZ, ki pa tudi ne kontrolira drugo kot to,
da so prispevki od najnižje osnove, (brez upoštevanja 207-209.čl), v kakšni obliki so pa
obračunani, jim pa ni pomembno. Lepa godlja, a ne??
Zadnjič spremenil Gordana, dne 25 Sep 2008, 09:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Gordana
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

In kaj nam je zdaj storiti? Boste obračunavali samo prispevke in potem pogodob o poslovodenju ali boste obračunavali plačo?
Naty

starči
Super računovodja
Super računovodja

Jaz sem že pred časom po dolgem trudu po telefonu prišel na DU LJ do ene, še kar visoko, ki naj bi imela to čez. Po dolgem razpredanju je priznala, da sploh ni poenoteno, da dela vsak po svoje in da naj bi se MF in min. za delo že nekaj let poskušala dokončno uskladiti, pa za zdaj še nič.
Za naše kritje bi bilo najboljše, da dobimo od svoje enote PIZ ali ZZZS ali DURS pismeno navodilo, kar pa jim nikakor ne gre od rok.

Trenutno je očitno bistveno samo to, da so prispevki najmanj od min. pok. osnove, da ne bo potem hudič za v penzjon. lp
petra1975
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a petra1975 »

No tudi jaz sem šefu obračunala normalno plačo ( 1.000 € bruto), kot mi je bilo rečeno na DURSU. Sedaj lahko pa samo čakam, da se kdo ( DURS, inšpekcije,...) spomni kaj novega,.....

Lep dan
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Jaz sem pa na ZRFR preverila in so mi tudi potrdili- da se davčne to ne tiče, pa ZPIZ pa je tudi bažno samo, da se pripsevki plačajo vsaj do minimalne plače.
Tako da po njihovem menju naj ne spreminja nihče, ki izplačuje lastniku enoosebne d.o.o. plačo.
Gordana
Računovodja
Računovodja

Ja, to je pa zelo čudno od ZRFR, prosim poglejte njihov članek v IKSU 8/2007 na to temo. Kaj pa 207-209.čl. ZPIZ-a? Torej oni predlagajo, naj zakona ne upoštevamo???
Gordana
Odgovori