podjemna pogodba nerezident

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anina
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

podjemna pogodba nerezident

Odgovor Napisal/-a anina »

Pozdrav!

Fizična oseba na Hrvaškem bi za nas opravila posredovanje pri prodaji blaga in storitev. Želi imeti plačilo v gotovini, kar vem da ne gre. Ali je kakšna druga možnost plačila razen podjemna pogodba, cenejša (mislim glede obdavčenja). Ali morda kdo ve, mora ta fizična oseba imeti slovensko davčno številko , ker bo to le občasno plačilo glede na promet.
Kako pa je z upoštevanje sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčenja s Hrvaško?

Prosim naj mi kdo pomaga!
dekle
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dekle »

Anina, mi imamo identičen problem. Ali ste mogoče izvedeli kaj novega? Nam je bilo rečeno, da moramo plačati dohodnino in posebni davek, tudi če je nerezident.
lp.
LP
anina
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

odgovor-odjemna pog.

Odgovor Napisal/-a anina »

Pozdrav!

Ja Dekle, vse sem izvedela, kar me je zanimalo.
Namreč, nerezident v mojem primeru je zavezanec za plačilo dohodnine od vseh dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji. Torej se plača dohodnina in posebni davek. Kar se tiče sporazuma o izogibanju dvojnega obdavčenja pa takole:nerezident, ki bo opraljal delo za nas na Hrvaškem,se obdavči samo v državi rezidentstva zaposlenega. To pomeni, da lahko prejemnik dohodka, da bi izkoristil ugodnosti, določene v mednarodni pogodbi, plačniku davka predložiti izpolnjen ustrezen zahtevek za zmanjšanje ali oprostitev davka, ki bi ga sicer plačal v skladu z zakonom o obdavčenju oz. z Zakonom o davčnem postopku. Prejemnik dohodka mora ta zahtevek plačniku davka pedložiti preden je dohodek izplačan. Plačnik davka predloži izpolnjeni zahtevk davčnemu organu, ki odloči o zahtevku v 15. denh od prejema zahtevka. Plačnik davka lahko izplača dohodek in obračuna davek po nižji stopnji,kakor je določeno, ali od tega dohodka ne zaračuna in ne odtegne davka, šele ko prejme s strani davčnega organa odobren zahtevek. Plačnik davka mora davčnemu prganu za vsako izplačilo dohodka predložiti nov zahtevek, davčni organ lahko v primerih, ko plačnik davka izplačuje dohodek v rednih časovnih presledekih, odobri ugodnosti za daljše časovno obdobje (260.čl.ZDav-2).

Če plačnik davka ni ravnal v skladu z 260.čl.ZDav-2, lahko prejemnik dohodka zahteva vračilo celotnega zneska plačanega davka, če je bil davek obračunan od dohodka, ki je v skladu z mednarodno pogodbo oproščen davka. Prejemniku dohodka se davek vrne na podlagi njegovega pisnega zahtevka, ki ga vloži pri davčnem organu.

V skladu s 35. čl. ZDav-2 davčne številke ni treba prdložiti izplačevalcu dohodka pred izplačilom dohodka, če se dohodek izplača fizični osebi, ki se šteje za nerezidenta v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino in nima slovenske davčne številke ter dosega občasne dohodke. V mojem primeru bodo dohodki redni in dlje časa, zato je potrebno predložiti slovensko davčno številko nerezidenta, dohodek se lahko izplača na katerikoli transakcijski račun.

Zate Dekle malo pozen odgovor, morda pa komu prav pride.

Pozdrav
Odgovori