Nakup na črnem trgu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
M23
Začetnik
Začetnik
Kraj: kamnik

Nakup na črnem trgu

Odgovor Napisal/-a M23 »

Zdravo,
Zanima me kako vi razmišljate o sledečem: Oseba X ima registrirano dejavnost vzdrževanje in popravila motornih vozil. Med drugim kupuje od fizičnih oseb razne šobe za avtomobile, filtre,....Te stvari obnovi ter jih proda naprej. Od fizičnih oseb seveda ne dobi nobenega računa, ko pa izda račun podjetje pa prikaže na računu tudi npr. šobo. Toda, nekaj kar nimaš na zalogi ne moreš prodati se strinjate? Če bi bilo vse po "regelcih" bi seveda tudi odvedel akontacijo davka če ne drugega za fizično osebo od katere je kupil stvar. Imam prav? Po pogovoru pa sem izvedel, da tako delajo tudi v tujini in to velike firme, kdo kaj ve o tem oziroma je kakšna druga legalna pot od tiste, ki sem jo napisal? Hvala in lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Za rabljene stvari, ki jih kupuje od fizičnih oseb, ni potrebno odvajati nobenega davka. S fizično osebo se sklene pogodba o nakupu/prodaji, ker fizična oseba pač ne more izdati računa, in to je to. V pogodbi se določi cena, na podlagi tega si podjetje knjiži zalogo oziroma strošek. Če pa fizične osebe nekje to robo kupujejo in jo naprej preprodajajo, je pa to opravljaje dejavnosti in bi se morale registrirati.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Pozdravljeni!

Mi (sp) smo pred dvema letoma kupili od fizične osebe aparat za varjenje, po ceni 2.ooo,oo €. Pred nakupom sem vprašala na davčno upravo kako je s tem. Dejali so mi, da se nakup izvrši preko kupoprodajne pogodbe, katero smo sklenili s prodajalcem. Kupoprodajna pogodba je bila napisana in podpisana samo med nama dvema (brez notarja), ker so mi dejali da ni potrebno. Na vprašanje, kdo ali kako plača davek, so mi dejali, da tukaj nihče ne plača, ker je to isto, kot da bi jaz kot fizična oseba prodala rabljeno pohištvo, in bi od tega odvedla davek, tega pa ni potrebno. Torej, mi smo potem na podlagi pogodbe preko trr plačali fizični osebi (prodajalcu) aparat in ga zavedli med osnovna sredstva in pa ga dali med stroške (amortizacija). Seveda ni bilo vstopnega davka, ker ga po pogodbi ni.
Predvidevam, da boste vi storili enako. Dele boste kupovali od fizične osebe preko pogodbe med kupcem in prodajalcem, zavedli dele kot material v poslovne knjige in ob prodaji tega zaračunali in odvedli DDV.

Sicer pa je najbolje, da vprašate na davčno upravo za nasvet. Vendar mislim, da to še zmeraj tako drži.

Pa javite vašo ugotovitev.

lp
M23
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a M23 »

[quote="MOJCL"]Pozdravljeni!

Mi (sp) smo pred dvema letoma kupili od fizične osebe aparat za varjenje, po ceni 2.ooo,oo €. Pred nakupom sem vprašala na davčno upravo kako je s tem. Dejali so mi, da se nakup izvrši preko kupoprodajne pogodbe, katero smo sklenili s prodajalcem. Kupoprodajna pogodba je bila napisana in podpisana samo med nama dvema (brez notarja), ker so mi dejali da ni potrebno. Na vprašanje, kdo ali kako plača davek, so mi dejali, da tukaj nihče ne plača, ker je to isto, kot da bi jaz kot fizična oseba prodala rabljeno pohištvo, in bi od tega odvedla davek, tega pa ni potrebno. Torej, mi smo potem na podlagi pogodbe preko trr plačali fizični osebi (prodajalcu) aparat in ga zavedli med osnovna sredstva in pa ga dali med stroške (amortizacija). Seveda ni bilo vstopnega davka, ker ga po pogodbi ni.
Predvidevam, da boste vi storili enako. Dele boste kupovali od fizične osebe preko pogodbe med kupcem in prodajalcem, zavedli dele kot material v poslovne knjige in ob prodaji tega zaračunali in odvedli DDV.

Sicer pa je najbolje, da vprašate na davčno upravo za nasvet. Vendar mislim, da to še zmeraj tako drži.

Pa javite vašo ugotovitev.

lp[/quote]

Hvala za nasvet...Ste pa zaračunali pohištvo+delo= osnova za DDV? ali samo delo-storitev obdavčimo, stvar pa ne?
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

To vse drži.

Cel ta sistem pa dopušča in spodbuja preprodajo ukradenega blaga, pa naj bo čez bolšjaka za kake strojčke ali pa čez odpade, livarne in slične "iznajdljivce" za bronaste spomenike, bakrene žlebove, kable in celo prometne znake!!!
Nekaj gnilega....
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Hvala za nasvet...Ste pa zaračunali pohištvo+delo= osnova za DDV? ali samo delo-storitev obdavčimo, stvar pa ne?

Ko vi izstavite račun, obdavčite vse, tako pohištvo kot tudi storitev, ne glede na to, da pri nakupu tega pohištva niste plačali nobenega davka.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
MOJCL
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a MOJCL »

Nati

Obdavčite kompletno (del + delo). V našem primeru je šlo za nabavo OS, od katere si nismo upoštevali vstopnega DDV, ker smo ga nabavili od fizične osebe. V vašem primeru ravno tako ne upoštevate vstopnega DDV, ker ga ni, ker ste ravno tako kupili del od fizične osebe preko kupoprodajne pogodbe sklenjene med vama dvema. Ta del ste zavedli v zalogo in ko ste ga z vgraditvijo prodali na računu kompletno obračunate ddv.

lp
M23
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a M23 »

Na davčni še nisem prišel na vrsto pa me zanima sledeče:
Kaj pomeni potem ta člen zakona...vsi dohodki ne glede na vrsto...

15. člen

(predmet obdavčitve)

(1) Z dohodnino so obdavčeni dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu.

(2) Dohodki so vsi dohodki in dobički, ne glede na vrsto, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(3) Za dohodek po tem zakonu se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v kateri je izplačan oziroma prejet. (

(4) Dohodek, prejet v naravi, se določi na podlagi primerljive tržne cene, če ni z zakonom drugače določeno. (5) Dohodek je pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi.

Potem je pa tu še člen Zakona o davčenm postopku, ki govori:

35. člen (uporaba davčne številke v drugih primerih)

(1) Na knjigovodskih listinah, ki se izstavijo kupcem blaga oziroma naročnikom storitev in drugim osebam, mora izdajatelj navesti svojo davčno številko. Davčno številko kupca izdelkov oziroma naročnika storitev pa mora navesti, če je tako določeno z zakonom o obdavčenju ali drugim zakonom.

(2) Fizična oseba mora predložiti svojo davčno številko izplačevalcu dohodkov v vseh primerih, ko prejema dohodke, ne glede na to, v kakšni obliki jih pridobi. Če fizična oseba tega ne stori, se ta dohodek fizični osebi ne sme izplačati.

(3) Vsaka oseba mora ob odprtju računa pri banki ali hranilnici ali pri izvajalcu plačilnega prometa po zakonu, ki ureja plačilni promet,

Torej predno nakažemo ali z gotovino plačamo moramo pridobiti tudi davčno za akontacijo....??? :-(

ne vem torej čisto točno kako in kaj...
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Tukaj gre za odkup rabljenih stvari. Prodajajo jih fizične osebe, ki so te stvari kupile iz svojih dohodkov, ki so že bili predmet obdavčitve (seveda predpostavljamo da so jih pridobile legalno :lol: ). Ne more biti ta dohodek še enkrat obdavčen. Ali vam kdo obračuna kakšno dohodnino, ko prodate rabljeni avtomobil? NE. Tukaj je ista logika.
Tukaj tudi ne gre za nobeno pridobivanje dohodka, ampak za menjavo stvari za denar. Kvečjemu bi lahko tukaj govorili o prometu v smislu DDV, vendar fizične osebe niso zavezanci za DDV, pa še stvar so kupile kot končni potršnik in si plačanega DDV niso odbijale.
Upam da sem vse prav napisala in tudi da je dovolj jasno napisano.
Naty

marijan
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Re: Nakup na črnem trgu

Odgovor Napisal/-a marijan »

Zanimivo je mogoče, da je ponekod treba upoštevati
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3387

da se ne zgodi, da ostanete brez določenih pravic, zaradi prodaje rabljenih stvari.
Odgovori