Odpravnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojaneza
Novinec
Novinec

Odpravnina

Odgovor Napisal/-a mojaneza »

Pozdravljeni.
V podjetju sem bila zaposlena 12 let. Zaradi moje zanositve in kasneje porodniške so se med nami zelo zaostrili odnosi. Imam še mesec dni do izteka porodniške in dobila sem službo drugje. Zanima me, kako je z jubilejno nagrado, ker mi je še vedno kljub večim opozorilom, niso izplačali. Zahtevo za izplačilo sem navedla tudi v odpovedi. Ali moram v tožbo, ali je še kakšna druga pot?? Zanima me pa tudi, ali sem upravičena do odpravnine? Odpoved sem dala sama, ali v tem primeru tudi pripada in koliko? Skupaj imam 13 let delovne dobe.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
TITA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a TITA »

:spomezik: ZDR v 109. členu določa pravice delavcev in obveznosti delodajalca za izplačilo odpravnin ob prenehanju del. razmerja in sicer: v 1. odstavku je določeno, da delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razlogov nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Torej, ker ste sama dala odpoved, vam odpravnina ne pripada. Obveznosti delodajalca za izplačila jubilejnih nagrad ZDR ne določa in ne obravnava, to je presoja posameznih koletivnih pogodb, internih pravilnikov in aktov, tako, da na to vprašanje vam ne morem odgovoriti ker ne poznam vaše KP. Če ste upravičeni do jubilejne nagrade po enem od navedenih aktov, se pogovorite z delodajalcem, v nasprotnem se lahko za to nagrado izborite preko sodišča. Lp-TITA
Odgovori