Plača nerezidenta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gorgonzola1
Začetnik
Začetnik

Plača nerezidenta

Odgovor Napisal/-a gorgonzola1 »

Pozdravljeni,

v našem podjetju smo zaposlili državljana Bolgarije. Ima začasno bivališče, delovne vize ne rabi, ker je državljan EU. Zanima me, kako obračunati plačo? Katero davčno številko upoštevati? Ali je potrebno kaj prijaviti na davčno? Sem čisti nevednež kar se tiče tujcev, zato prosim za pomoč.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Ste ga že prijavili?
Pred dvema letoma smo pri nas zaposlili nemškega državljana, pa vem da
je bil cel cirkus preden smo ga lahko prijavili. Žal je to delala kolegica, ki je na dopustu, jaz pa podrobnosti ne poznam.
Zaradi obračuna dohodnine pa vsekakor morate vedeti ali je rezident ali nerezident. Kriteriji so določeni v ZDoh: stalno bivališče, , središče osbnih in ekonomskih interesov, prisotnost v RS več kot 183 dni. Status si uredi na DU.
slava
gorgonzola1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a gorgonzola1 »

Prijavili smo ga, so mi prinesli kopijo prijave, ima začasno prebivališče, več kot 183 dni še ni prisoten v Sloveniji....ali mora potem še po kakšno potrdilo na davčno? Terjam ga za davčno, pa pravi da je nima, neko davčno številko pa moram vpisati, saj me drugače e-davki ne bodo spustili naprej a ne?
amravinc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a amravinc »

Poglejte ta link, mislim, da boste tu našli odgovor na svoje vprašanje, če ne pa vsaj, kje iskati naprej

http://www.durs.gov.si/index.php?id=5222
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Vsekakor mora imeti našo davčno ševilko, saj mu boste morali obračunati dohodnino. Tujci se včasih poskušajo izogniti plačilu davkov. Poskusite poklicati na vašo DU. Meni so takrat zelo prijazno pomagali.
slava
Odgovori