knjiženje uvoza
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje uvoza
Bi prosim bil kdo tako dober, da bi mi razložil postopek knjiženja uvoza ?
Prvič sem se namreč srečala s knjiženjem računa, ki je v tuji valuti. Pred sabo imam račun od dobavitelja, ki je v USD, in pa račun od špediterja skupaj z ECL-om.
Kateri tečaj moram uporabiti za preračun v €, tistega na ECL-u ali katerega drugega.
Račun smo že plačali vnaprej in tu nastane razlika med dejansko plačanim in pa računom - kaj naredim s to razliko ?
Prosim vas za napotke. Hvala.
Prvič sem se namreč srečala s knjiženjem računa, ki je v tuji valuti. Pred sabo imam račun od dobavitelja, ki je v USD, in pa račun od špediterja skupaj z ECL-om.
Kateri tečaj moram uporabiti za preračun v €, tistega na ECL-u ali katerega drugega.
Račun smo že plačali vnaprej in tu nastane razlika med dejansko plačanim in pa računom - kaj naredim s to razliko ?
Prosim vas za napotke. Hvala.
- nabavna vrednost materiala po računu dobavitelja 300 €
- stroški špediterja, prevoznika 50 €
- stroški carine 70 €
Knjiženje - prejeti račun dobavitelja (uvoznika):
v breme konta 300 = 300 €
v dobro konta 221 = 300 €
v breme konta 310 = 300 €
v dobro konta 309 = 300 €
Knjiženje - prejeti račun špediterja in prevoznika:
v breme konta 301 = 50 €
v dobro konta 220 = 50 €
v breme konta 310 = 50 €
v dobro konta 309 = 50 €
Knjiženje stroškov carine - ECL :
v breme konta 302 = 70 €
v dobro konta 220 = 70 €
v breme konta 310 = 70 €
v dobro konta 309 = 70 €
Torej, vsi odvisni stroški nabave materiala povečujejo vrednost zaloge materiala. Konto 300, 301, 302 in 309 so takoimenovani prehodni konti R3 in se medsebojno zapirajo na koncu leta, kar pomeni, da vse kar knjižite na konto 300 , 301 in 302 - mora biti knjiženo tudi na kontu 309. Zapirate jih na koncu leta v breme konto 309 in v dobro kontov 300, 301
in 302. Na teh kontih na koncu leta, oz. ob zapiranju mora biti 0 oz. stanje nič. Če imate še kakšno vprašanje, se oglasite. Lp - TITA
knjiženje uvoza
Pozdravljeni,
Prosim pomagajte. Kupili smo licenco za uporabo poslovnega imenika od Hrvaškega podjetja (ZAVODA). Na računi je naveden znesek brez PDVja ter znesek PDV 22%, ki znaša 0,00. Zanima me knjiženje omenjenega računa.
Hvala
Prosim pomagajte. Kupili smo licenco za uporabo poslovnega imenika od Hrvaškega podjetja (ZAVODA). Na računi je naveden znesek brez PDVja ter znesek PDV 22%, ki znaša 0,00. Zanima me knjiženje omenjenega računa.
Hvala
Re:
TITA napisal/-a:Plačilo avansa knjižite: v breme konta 132 in v dobro konta 110; Prejeti račun tujega dobavitelja: v breme konta 300 in v dobro konta 221 ; račun špediterja : v breme 301 in v dobro 220 ; ( če ste zavzenci za DDV - knjižite še DDV v breme konta 160 ); carina in druge uvozne dajatve: v breme konta 302 in v dobro konta 260 - obveznost za dajatve carine ; obračunana NV od uvoženega materiala v breme konta 310 in v dobro konta 309 ; Pri preračunu tuje valute uporabite srednji tečaj BS in nastale teč. razlike knjižite v breme konta 746 in v dobro konta 221 ( negativne teč.razlike); pozitivne teč. razlike knjižite v breme konta 221 in v dobro konta 777 ; Upam, da sem vam vsaj malo pomagala in ne prepozno ! Lp - TITA
Kaj pa če ti niso carinili blago in nimaš dokumentacije, da bi si blago obdavčil, kaj pa narediš takrat?
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.