Terjatve do direktorja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Terjatve do direktorja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Zanima me ena zadeva, ki je precej komplesna in potrebujem "pametne" glavice.

Imam eno terjatev/ na enki/ od 2005 in nazaj, torej saldo na debetu v velikem znesku. To so bili dvigi v d.o.o.-ju.
Kako se da dolgoročno urediti take zadeve? Ali je zakonsko dovoljeno, da se naredi poravnava z čistim neporabljenim dobičkom peteklih let, ki se je v teh letih tudi nabral v velikem znesku, primernim za poravnavo.

Da ni slučajno v ozadju kakšna zadeva, ki to preprečuje, ali mogoče kakšno plačilo davka ipd. zadeve.

Prosim pomagajte mi ali pa mi svetujte kam bi se obrnila za le-te zadeve.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

"Nenamensko porabo" sredstev podjetja ste v preteklih letih evidentirali kot kratkoročno terjatev do direktorja - predpostavljam, da tudi do lastnika. In kot je v navadi, direktor te terjatve nikoli ni poravnal.

Vsak pobot z neizplačanimi dobički potegne za seboj dohodnino. Dobiček morate najprej razporediti kot izplačilo in v trenutku pobota tudi predložiti davčnemu organu obrazec za davčni odtegljaj (direktor se je odločil, da se namesto nakazila na njegov TRR uporabi za poplačilo terjatve.....gre torej za izplačilo dobička in odplačilo terjatve v obliki pobota terjatev in obveznosti do njega).

Odpis posojila lastniku:na eni strani je to davčno nepriznan odhodek, na drugi strani pa za lastnika predstavlja prikrito izplačilo dobička (1. točka 4. odstavka 90. člena Zakona o dohodnini v povezavi z 7. točko 74. člena Zakona o dohodnini) od katerega prav tako obračunate in plačate dohodnino. In če med tem časom niste obračunali obresti: je to boniteta, kolikor ima direktor status zaposlenca ali pa prikrito izplačilo dobička (obresti nižje od priznane obrestne mere...).

Kakor koli obrnete, boste morali obračunati/plačati davek, razen, če se direktor odloči in ta znesek poravna iz "svojih likvidnih sredstev".

lp
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Ga.Slovan, hvala vam za informacijo, vedno sem se hotela ukvarjati z "normalnimi" računovodskimi zadevami, vendar izgleda, da se človek ne more izogniti čudnim zadevam.

Velikokrat sem že slišala za izplačevanje prikritega dobička,vendar nisem vedela, da je to tudi to, s čimer se bom morala ukvarjati.

:(
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

"Slovan: Kakor koli obrnete, boste morali obračunati/plačati davek, razen, če se direktor odloči in ta znesek poravna iz "svojih likvidnih sredstev".

In glede na to, da gre za leta zamude, še kakšno besedo o zamudnih obrestih, ki jih ne bo malo v eni ali drugi inačici? lp
Odgovori